Fjerkræbranchen bakker op om formandskandidat

Billedet af Martin Merrild som en mand, der ikke opnår resultater, som en kyllingeproducentforening i sidste uge forsøgte at tegne, er helt og aldeles forfejlet, lyder det fra topfolk i fjerkræbranchen.

Formændene i leverandørforeningerne til kyllingeslagterierne i Rose Poultry (LRP) og Lantmännen Danpo (Prodan) tager begge klart afstand til den kritik, som kyllingeproducentforeningen De Frie Producenter i sidste uge rejste af formandskandidaten til Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, der også er formand for Fjerkrærådet.

De Frie Producenter advarede de delegerede til det ekstraordinære delegeretmøde den 24. maj mod at stemme på Martin Merrild, da han ifølge foreningens formand Bo Wieck-Hansens mangler at levere resultater, samt tidligere har opført sig udemokratisk i forbindelse med, hvordan han har fået sine formandsposter i fjerkræbranchen.

Bo Wieck-Hansen står dog ifølge formændene i de to store leverandørforeninger Thomas Knudsen, LRP, og Per Andersen, Prodan, næsten helt alene med denne holdning. De Frie Producenter repræsenterer, ifølge dem, en meget lille andel af de danske fjerkræproducenter, og er langt fra repræsentative for holdningen hos de danske fjerkræproducenter, påpeger de.

Han er knalddygtig
Langt de fleste fjerkræproducenter støtter i virkeligheden Martin Merrild, lyder det.

- Næsten ligegyldigt hvad Martin Merrild kaster sig over, så er han bare knalddygtig til det. Vi er meget taknemmelige for det store arbejde, som han har lagt i fjerkræbranchen i de sidste mange år. At vi har kunnet få en mand af hans kaliber ind, har været et utroligt held for fjerkræbranchen, lyder det fra Thomas Knudsen, formand for LRP.

Per Andersen, formand for Prodan, fortæller, at han mener, at Martin Merrild er en dreven politiker, der er skarp og god til at analysere tingene.

- Han er god til at finde lige de sætninger, der passer på situationen. Han har en god situationsfornemmelse, lyder det fra Per Andersen, der dog også understreger, at han forholder sig helt neutral i spørgsmålet om, hvem der skal være formand i Landbrug & Fødevarer i kampvalget mod Niels Jørgen Pedersen.

Støtte fra næstformand
De to formænd for leverandørforeningerne er dog ikke de eneste, der er ude med støtte til Martin Merrild. Martin Hjort Jensen, der sidder med i flere af de bestyrelser, hvor Martin Merrild er formand, blandt andet Erhvervsfjerkræsektionen i Landbrug & Fødevarer, hvor han selv er næstformand, genkender heller ikke billedet, som De Frie Producenter gerne vil tegne af formandskandidaten.

- Nej, det kan jeg slet ikke genkende. Martin Merrild er en meget skarp politiker. Jeg oplever på ingen måde en formand, der er diktatorisk, siger han, og afviser samtidig, at der skulle have været noget som helst urent trav i forbindelse med, at Martin Merrild blev formand for Fjerkrærådet i 2010, som De Frie Producenter påstår.

- Bestyrelsen har jo valgt ham, og i øvrigt genvalgt ham i år. Ved at kalde det et kup, så degraderer man de alle de mennesker, der sidder i bestyrelsen, siger Martin Hjort Jensen.

At Fjerkræbranchen, der langt fra udgør den største gren i dansk landbrug, måske om lidt over to uger, kan have en af deres egne som formand for hele erhvervet, betyder ikke så meget.

Det mener Martin Hjort Jensen, der er en af næstformændene i Landbrug & Fødevares erhvervsfjerkræsektion, der også har Martin Merrild, som formand.

- Der hvor jeg som landmand står lidt af, når jeg hører den her formandsdebat, der er i øjeblikket, det er, at når der er delegerede, som giver udtryk for, at det er vigtigere for dem, om den kommende formand er kvægmand eller svineproducent. Jeg er ikke i et øjeblik i tvivl om, at det handler om at få den mand med de bedste kvalifikationer på posten, siger Martin Hjort Jensen.

Per Andersen, formand for leverandørforeningen Prodan, er af amme holdning. Han vil dog godt gå med til, at hvis formanden for Landbrug & Fødevarer om få uger er identisk med samme person, der i dag er formand for Fjerkrærådet, så er det ingen ulempe for fokussen på fjerkræområdet.

- Det er klart, at så vil formanden for Landbrug & Fødevarer, jo nok være mere opmærksom på, hvordan forholdene er for fjerkræ end en, der er vokset op med kvæg eller svin, siger han.

Læs også