Danida vil gerne benytte dygtige danske landmænds knowhow i Tanzania, hvor kun 24 procent af landbrugsjorden dyrkes.
Det er ikke et støtteprojekt til danske virksomheder, men vi skal bruge Jer til at skabe udviklingsmæssige effekter. Kravet er et langvarigt og forpligtende samarbejde med en lokal partner. Der er økonomisk risiko, men også mulighed for gevinst.
Sådan lød det fra Danidas regionale B2B-koordinator i Østafrika, Ib Albertsen, da han i går i Billund fortalte godt 60 landmænd om støttemuligheder og udfordringer i Danidas Business-2-Business program (B2B).
- B2B-programmet skal fremme kommercielle, levedygtige samarbejder mellem danske og lokale virksomheder. Ideen er, at såfremt man kan skabe nogle succesrige partnerskaber, vil disse sikre værtslandet en økonomisk vækst, overførsel af viden, jobskabelse, tilførsel af ny teknologi, opdyrkning af eksportmuligheder med mere, forklarede han på mødet, der var arrangeret af Jysk Landbrugsrådgivning.
Ud i landsbyerne
På mødet gav Danidas lokale B2B-koordinatorer en introduktion til landbrugsmulighederne i Kenya, Uganda og Tanzania.
Tanzania har 44 millioner hektar landbrugsjord, hvoraf kun 24 procent udnyttes.
- Danske landmænd er dygtige, og i Tanzania har vi brug for Jeres knowhow, sagde Albert Nkinda, Tanzania.
Han beskrev de mange udfordringer: Lav produktivitet, dårlige veje, store transportomkostninger, usikker el-forsyning og mangel på viden.
- I Tanzania lejes jorden for en periode på 99 år. Men I skal ud i landsbyerne og have kontakt til landsbylederne for at få ret til jord. Så kan man lave en aftale med landsbyen om anvendelsen af jorden, og hvordan det skal udvikles, svarer Albert Nkinda på et spørgsmål.
Ingen hurtige genveje
Uganda fokuserer meget på landbrug og har normalt et fødevareoverskud, oplyste B2B-koordinator i Uganda, Warwick Thomsen.
Der er regionalt underskud af mad, og Uganda er omgivet af lande, som importerer fødevarer. Det giver gode muligheder, men der er også nogle krav.
- Man skal være engageret og man skal forpligte sig. Partnerskabet er gensidigt bindende, understregerede Warwick Thomsen.
- Det er vigtigt at forstå lokale traditioner og den sociale og politiske kultur. I skal være indstillet på at tilpasse Jer, pointerede han.
Ifølge Warwick Thomsen skal man også være til stede i virksomheden, ellers er der risiko for at pengene forsvinder. Der er ingen hurtige genveje, men masser af hårdt arbejde.
I Uganda er der 40 B2B-projekter.