Cheføkonom råder landmændene til at forberede sig på, at kornpriserne pludselig kan rutsje nedad bakke.
Det er ikke sikkert, at det sker. Men risikoen er stor.
Den nuværende nedadgående korrektion i mange af råvarepriserne kan blive erstattet af en regulær nedtur, hvis de globale, økonomiske konjunkturer forværres, lyder advarslen fra markedsanalytiker i AgroMarkets, Klaus Moltesen Ravn.
AgroMarkets har i flere år været kendt for at mene, at der er en solid sammenhæng mellem økonomiske konjunkturer og råvaremarkedet. Således også nu:
- Hvis råvarepriserne skal stige, skal vi have vækst i økonomien. Omvendt, hvis den økonomiske situation i verden forværres, så kan det sænke efterspørgslen efter korn, vurderer Klaus Moltesen Ravn, og tilføjer:
- Den aktuelle situation minder om 2007-2008, hvor mange bare tegnede en pil opad og ikke troede på, at priserne kunne falde igen. Det må ikke ske igen. Vær forberedt på, at priserne kan rutsje nedad igen.
Afgørende tid
Ifølge Klaus Moltesen Ravn vil vi allerede i de kommende måneder kunne få en pejling af, om priserne skal op eller ned. Maj-juni, eller månederne lige efter høst, vil formentlig vise, om råvarepriserne fortsat skal ligge i optrend, eller den nuværende nedadgående korrektion afløses af yderligere prisfald, fortæller markedsanalytikeren.
I så fald kan priserne på foderhvede lande helt nede mellem 80 og 100 kroner afhængig af udviklingen i efterspørgselen.
Klaus Moltesen Ravn anerkender, at kornlagrene i Europa er ligeså små som i 2007-08. Så det europæiske udbud af korn er meget begrænset. Men globalt er forsyningssituationen ikke stram, understreger han.
Meget afhænger dog af, hvordan Kina opfører sig i markedet. I Kina udgør fødevarepriserne typisk 30-40 procent af folks disponible indkomst, og det betyder, at stigende energipriser og fødevarepriser kan få kineserne til at skrue ned for forbruget af fødevarer. Og dermed presse prisen nedad, fortæller Klaus Moltesen Ravn, der tilføjer, at den samme mekanisme gør sig gældende på verdensplan.
Ikke salg
Dertil kommer, at Kina formentlig ikke er interesseret i at opbygge større kornlagre end nødvendigt.
- I 2007-08 neddroslede Kina pludselig kornimporten, måske fordi den bidrog til et stort underskud på landets handelsbalance. Kina har nu igen underskud på handelsbalancen, hvilket jo er lidt tankevækkende, da sidste top i råvarepriserne blev sat med handelsbalanceunderskud i Kina. Jeg siger ikke, at det samme sker igen. Men risikoen er der, siger Klaus Moltesen Ravn.
Langsigtet er trenden i kornprisen dog fortsat op, understreger markedsanalytikeren.
- Vi har ikke et salgssignal set på langt sigt. Men det kan maj-juni måned måske ændre på, eventuelt før. Omvendt kan det ikke udelukkes, at priserne stiger. Det er en fifty-fifty situation, siger Klaus Moltesen Ravn.
- Vi opfordrer vores kunder til at holde nøje øje med markedet i øjeblikket, for vi kender jo alle sammen, hvor stor betydning en god foderhandel eller rettidigt omhu af salg af salgsafgrøder har for bedriftens økonomi, tilføjer han.
Danske landmænd har måttet se prisfald på korn på 15 kroner eller mere pr. 100 kilo i den seneste tid.
Årsagen er prisfald på råvarebørserne, fordi spekulanter flygter ud af deres rekordstore beholdninger af råvarefutures, vurderer handelsrådgiveren Palle Jakobsen fra agrocom.dk.
Han mener dog, at den langsigtede stigende trend i kornpriserne er intakt.
- I forbindelse med opturen i 2007 oplevede markedet et tilsvarende stort prisfald, hvor priserne gik ned fra 960 cent til 740 cent, inden priserne igen gik i vejret og ramte 1.330 cent i marts 2008. Det er muligt, at der er mere nedadgående i vente, men så længe priserne holder sig over 6,45 cent, er den lange stigende trend intakt, og i en stigende trend skal man bruge den her slags nedture til at købe på, skriver Palle Jakobsen i en markedskommentar i Effektivt Landbrug onsdag den 16. marts.
Rekordhøje priser
FN-organisationen FAO’s fødevareprisindeks nåede i februar måned op i rekordhøje 236 point. Dette niveau er ikke set siden sommeren 2008, hvor fødevareprisindekset kortvarigt lå i 224 point.
Fødevareprisindekset er sammensat af blandt andet kornprisindekset, som steg til 253,8 point i februar mod 244,8 i januar.