- Vi er enige om målet, men ikke om metoden, konkluderede formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, efter en heftig debat med Bæredygtigt Landbrugs næstformand Flemming Fuglede Jørgensen, Løkken.
Mødesalen på LandboNords rådgivningscenter i Brønderslev blev nærmest omdannet til boksering, da foreningen holdt generalforsamling torsdag aften med 170 medlemmer og gæster.
Efter alle de obligatoriske punkter var gennemgået, tog næstformanden i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, ordet og opfodrede Niels Vestergaard Salling til kamp.
- Vi er enige i mange ting. Vi skal have færre regler og hurtigere sagsbehandling, jeg sætter pris på den nye imagekampagne, selvom jeg ikke forstår den, og jeg vil rose LandboNord for at afholde stormøde om vandplanerne. Men vi er uenige på ét punkt. Landbrug & Fødevarer arbejder ikke for os. De sidste 15 til 20 år har samfundet taget og taget, og der har været tilbagegang. Nu må det høre op. Hvordan kan vi acceptere, at Landbrug & Fødevarer går ind for Grøn Vækst, spurgte Flemming Fuglede Jørgensen den nordjyske formand, der også sidder i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse.
Han foreslog, at LandboNord skal træde ud af Landbrug & Fødevarer.
- Det er ikke en fagforening for os. De arbejder ikke for vores sag, sagde han.
Første runde var skudt i gang, og salen gav Flemming Fuglede Jørgensen klapsalver for hans indlæg.
Kommet langt
Niels Vestergaard Salling slog fast, at LandboNord bakker hundrede procent op omkring Landbrug & Fødevarers linje.
Men han erklærede sig enig med Flemming Fuglede Jørgensen i, at der ikke er meget vækst i Grøn Vækst.
Han understregede, at Landbrug & Fødevarer arbejder hårdt for, at Grøn Vækst bliver ændret og tilføjede, at man allerede er kommet langt.
Det ser ud til, at de arbejdsgrupper, der er ved at undersøge grundlaget for og konsekvenserne af Grøn Vækst, kommer frem til, at ålegræsværktøjet ikke kan bruges, samt at baseline er forkert, så landbruget faktisk allerede har opnået 12.000 ton kvælstofreduktion.
- Men der er stadig masser at lave, sagde formanden, og spurgte Flemming Fuglede Jørgensen, om det var svar nok.
Det var det ikke.
- Vi har ikke brug for et langt sejt træk. Vi har brug for et kort ryk, og jeg må bede om, at vi i Nordjylland er mere markante, sagde han.
Nytter ikke noget at blive gal
- Vi har faktisk ændret strategi, sagde formanden, da han gik ind i endnu en runde af kampen.
- Tidligere skældte vi ud. Nu udnytter vi Brockenhuus-Schacks netværk og forsøger i stedet at påvirke politikerne internt, sagde han.
For ham at se, så er dialog den eneste vej.
- Sådan er virkelighedens verden. Det er svært at få noget igennem. Så kan man blive gal og frustreret, men sådan er det, slog han fast.
Grib chancen
- Vi skal ikke være så ydmyge, som du er, sagde Flemming Fuglede Jørgensen, da han trak boksehandskerne på til endnu en runde.
- Dansk Landbrug yder mere end 20 procent af bruttonationalproduktet. Vi har ydet mere end noget andet erhverv under finanskrisen. Vi har en unik chance nu for at vise, at vi kan skaffe de penge, som den danske husholdning mangler. Nu er vi nødt til at være markante. Så ret ryggen. Vi er et stolt, gammelt erhverv. Vi er landmænd, og vi finder os ikke i mere, sagde han.
Målet er det samme
- Vi er ikke enige om metoden. Men vi arbejder for det samme, sagde Niels Vestergaard Salling, da han gik ind i sidste runde.
Han understregede, at hvis landbruget skal igennem den situation, det er i nu, så skal samtlige landmænd bruge alle de forbindelser, de har.
- Påvirk dem I møder og deltag ved møder. Giv den fuld gas indtil den 6. april (frist for høringssvar til vandplanerne, red.) og træk i arbejdstøjet. Sådan gjorde vi, da vi fik presset igennem, at vi ikke skulle have en Nationalpark Skagen Odde, sagde han.
For det indkasserede han point fra medlemmerne, der klappede højt af deres formand.