Massiv sne gør stor skade på de bornholmske afgrøder

Erfaringer fra sidste år med store snemængder gør, at bornholmsk planteavlskonsulent frygter, at kommende hvedehøst igen bliver langt under gennemsnittet.

- Det er ikke godt.

Sådan lyder det fra Carsten Mouritsen, planteavlskonsulent i Bornholms Landbrug, til den sne, der har ramt det meste af landet, og i sær Bornholm, allerede fra sidste halvdel af november.

- Vi ved fra sidste år, at hvis sneen ligger der op imod tre måneder, så koster det på udbyttet. Vi havde sidste år nogle meget dårlige udbytter i vores vintersæd her på Bornholm - specielt i hveden - som vi jo ellers regner for at være en ret robust art, siger han.

Han fortæller, at sidste år lå sneen på Bornholm på markerne fra først i januar til 1. april. Udbyttet af hveden ved sidste høst i mange marker lå helt nede på 5-6 ton pr. hektar. De bedste marker havde et udbytte på otte ton pr. hektar, men ifølge Carsten Mouritsen var der langt imellem de marker med det udbytte.

- Det her er ganske, ganske alvorligt, for i år ligger der jo endnu mere sne end sidste år. Ofte, når der er sne, så blæser det ud til vejen og kanterne, men i år ligger der jo et markant snelag over det hele. Bliver det liggende, så udvikles der sneskimmel. Jorden under sneen er nemlig ikke frossen, men blød. Det er rigtig gode betingelser for sneskimmel, siger Carsten Mouritsen.

Overvejer garderinger
Sneskimmelen gør, at planterne dør og går ud, og planteavlskonsulenten fortæller, at der allerede er bornholmske landmænd, der er begyndt at overveje, om de skal gardere sig med vårbyg.

- Men det er svært at sige, hvornår man skal gøre det. I sær hvis man skal til at indkøbe såsæd. Man køber jo ikke bare sådan ind til 2-300 hektar, hvis man ikke har behov for det, siger Carsten Mouritsen.

Først, når sneen forsvinder, er det muligt at se, hvordan behovet er.

- Men vårbyg har vi jo heller ikke så gode erfaringer med her på Bornholm. Selvom vi har nogenlunde jord, så er det ofte lidt koldt om foråret. Samtidig havde vi også sidste år en periode på 4-6 uger i foråret, hvor der næsten heller ingen nedbør kom. Det hæmmer altså, lyder det.

Raps klarede sig fint
Den bornholmske planteavlskonsulent fortæller, at hvis sneen forsvinder midt i februar, så vil han stoppe med at være bekymret. Han fortæller dog også, at det ikke er alle planter, der klarer sig dårligt i sneen.

- Raps klarede sig vældig godt sidste år. Der var ingen sneskimmel overhovedet. Til gengæld har vi år nogle rapsmarker, der er sået meget sent, da det var så vådt og mange marker stod under vand. Det er ikke gode betingelser, vi har i øjeblikket, siger Carsten Mouritsen.

Læs også