206.429 kroner. Så meget kan et stykke jord på Lolland eller Falster forrente, fastslår økonomikonsulent hos Dansk Landbrug Sydhavsøerne, der samtidig forudsiger en halvering af landbrugsstøtten i Danmark inden 2020.
Økonomikonsulent Preben Jensen lægger hovedet på blokken og forudsiger en rentabel jordpris på Lolland og Falster, hvis man overvejer at gå ud og opkøbe jord.
Ud fra en betragtning om, at man på en hektar hvede med et gennemsnitligt udbytte på 85 hkg, og en pris på 125 kroner pr. hkg, samt 400 kroner pr. hektar halm, et EU-tilskud på 2.200 kroner pr. hektar samt maskin- og stykomkostninger på hver 3.000 kroner, så kan man præstere et resultat på 7.225 kroner pr. hektar pr. år.
Hvis man dividerer det resultat med en fastlåst rente på 3,5 procent, der løber over 10 år, så kan man forrente en jordpris på helt præcist 206.429 kroner pr. hektar, som ifølge Preben Jensen er på niveau med de handler, der bliver foretaget på øerne nu.
- Det er første gang i de 10 år, hvor jeg har arbejdet her, at der har været en overensstemmelse mellem jordpriserne og afkastene. Hidtil har man opkøbt jord med en forventning om konjunkturstigninger, men det kan man ikke mere, og derfor har vi set et fald i jordpriserne, så de nu matcher afkastet, siger Preben Jensen.
Større kreditværdighed
En jordpris på 206.429 kroner lyder umiddelbart af meget, men det er imidlertid det niveau der er gældende på Lolland og Falster.
- Vi har traditionelt et højere udbytte, og så har vi generelt præsteret et lidt bedre resultat end landsgennemsnittet. Det har givet os en større kreditværdighed hos bankerne, som igen giver større efterspørgsel på jorden. Samtidig har vi roerne hernede og en lidt større efterspørgsel på halm, der giver en bedre pris, fortæller Preben Jensen.
Kan vi så forventem, at jordpriserne har nået bunden nu?
- Det afhænger jo af, om der er nogen, der vil sælge. Det drejer sig jo helt simpelt om udbud og efterspørgsel, siger Preben Jensen lidt mere forsigtigt.
Halvering af støtten
En af de udfordringer, der kan give et forventet dyk i jordpriserne, er landbrugsstøttens størrelse efter, at den nuværende ordning udløber i år 2013.
Også den udfordring har Preben Jensen regnet på, og han føler sig ganske sikker på, at vi i løbet af den næste støtteperiode, der løber fra 2014 til 2020, vil se en halvering af landbrugsstøtten.
- I den periode er jeg meget sikker på, at støtten bliver halveret. Det er ikke sådan, at det sker fra 1. januar 2014, men når perioden er slut, vil vi se halveringen, siger Preben Jensen, der drager konklusionen ud fra, at støtten blive mere omfordelt i alle EU-landene, samt flere af pengene vil blive flyttet over til miljøforbedrende indsatser.
Sker halveringen af støtten vil det give en støttereduktion som standard på 33.033 kroner pr. hektar, så den nye jordpris vil ligge på 173.396 kroner pr. hektar, oplyser han.