Dyrlæger: Gult kort-ordningen er ikke nok

I mandags viste TV2 programmet Operation X, hvor der blev sat fokus på svineproducenternes forbrug af antibiotika. Reglerne er blevet for lempelige, mener Den Danske Dyrlægeforenings formand Arne Skjoldager.

- Det er sjældent, at vi ser besætningen i forbindelse med medicineringen. Vi giver landmanden, det han beder om. Og de fleste er ærlige, for det er ganske enkelt ikke procedure at gå rundt til hver eneste so eller pattegris, forklarer Arne Skjoldager, formand for Den Danske Dyrlægeforening.

Og fødevareminister Henrik Høeghs gult kort-ordning er ikke nok, fortæller han videre. Det sker i kølvandet på TV2-udsendelsen Operation X mandag aften, hvor der blev sat fokus på svineproducenters brug af antibiotika i staldene.

- Der ligger nogle fornuftige tiltag i gult kort-ordning. Men så skulle der også være et rødt kort og et grønt kort. Enhver svineproducent kan få sygdomme i stalden, men de kan være væk igen et par måneder senere. På den måde er ordningen ikke præcis nok, vurderer Arne Skjoldager.

Selvom dyrlægeformanden ikke så Operation X på TV2, er han ikke tvivl om, hvad der bør gøres for at dæmme op for problemet.

Lad fagfolk komme til
- Politikerne skal tage ansvaret for den liberalisering af medicinforbruget, som de selv har indført. Og så skal dyrlægerne, i samarbejde med landmændene, komme den ubegrundede forebyggende behandling til livs. For det kan være svært at se om en gris har diarré som følge af en virus, hvor antibiotika ikke virker, eller om der er tale om en bakterie. Her er det, vi dyrlæger kommer ind i billedet.

- Måske skulle man lade dyrlægen komme med ind i stalden og stå for gruppebehandlingen af smågrisene?

- På den måde bliver der stillet den mest præcise diagnose, og landmanden har dermed en ting mindre at bekymre sig om. Men det er en politisk beslutning, for som det er i dag følger både landmand og dyrlægen de regler, der er på området, konstaterer Arne Skjoldager.

Læs også