Hul i gennem for halmfolket

Regeringen er på vej med ny støtteordning, som skal sikre øget forbrug af halm på danske kraftværker.

Der er godt nyt på vej for de danske halmleverandører.

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) er nemlig nu på vej men en ny støtteordning, som skal sikre øget forbrug af halm på de danske kraftværker. Jyllands-Posten kunne således i går skrive, at der i fremtiden skal afholdes særlige udbudsrunder for energi produceret på basis af halm. Når kraftværkerne har afgivet deres tilbud, vil de billigste blive valgt.

- Jeg er født optimist, og jeg tror, at fornuften er ved at sejre, lyder det fra halmleverandørernes formand, Hans Stougaard, da Effektivt Landbrug i går fanger ham midt på Christiansborg, hvor han netop er i gang med at tale sine medlemmers sag.

Hans Stougaard kender ikke selv detaljerne i den nye støtteordning endnu, som klima- og energiminister Lykke Friis, da også over for Jyllands-Posten understreger, endnu ikke er endelig udformet, og han kan derfor ikke sige så meget mere konkret om denne. Han lægger dog ikke skjul på, at han glæder sig over de politiske bevægelser, som han ser for tiden, der ser ud til at ville tilgodese halmleverandørerne.

- Alene det, at vi har fået en dialog med klimaministeren om det her, det virker meget positivt. Vejen har været lang og træng, men desto større er glæden så også over, at det ser ud til, at vi snart kan lugte en sejr, og at vi kan bruge vores indenlandske brændsel og ikke skal importere det fra Canada eller Rusland, siger Hans Stougaard.

Kun nye mængder
Ifølge Jyllands-Posten vil de planlagte udbudsrunder for halmenergi kun omfatte nye mængder. De mængder halm, der allerede i dag afbrændes i kraftværkerne, vil ikke være omfattet, da hensigten med ordningen netop er at øge forbruget af halm i energisektoren.

Størrelsen af støtten under de nye udbudsrunder vil svinge, da støtten skal dække differencen mellem markedsprisen på energi og prisen på halmenergi.

Læs også