Landbrug & Fødevarer og flere landboforeninger bakker op om Agrovi’s kritik af foderstofforretningers store fradrag for spirede rapsfrø.
Foderstofforretningernes praksis om at fradrage 1:1 for spirede frø i rapspartiet møder modstand fra landmændene.
Som Effektivt Landbrug skrev i går, mener Agrovi/Nordsjællands Landboforening ikke, at spirerne har medført den kvalitetsforringelse, som firmaerne giver som begrundelse for at have foretaget meget voldsomme fradrag på afregningsprisen.
Flere andre landboforeninger bakker op om kritikken. I den sjællandske landboforening Gefion fortæller formanden Torben Hansen, at foreningen vil undersøge, hvordan de enkelte rapsavlere er stillet juridisk i sagen.
Derudover har grovvarebranchen et stort kommunikationsproblem, mener han.
- Kommunikativt har grovvarebranchen været rigtig dårlig til at forklare, hvorfor den har gjort, som den har gjort. Vi har alle sammen meget at lære, men grovvarebranchen har i hvert fald også, når det er på afregningen, at landmanden første gang bliver opmærksom på et meget stort fradrag. Jeg kan godt forstå, at der er avlere, der undrer sig over, om grovvareforretningerne kan indføre et sådant fradrag uden at kommunikere det ud til avlerne.
Kritisk
Torben Hansen, der samtidig er formand for Landbrug & Fødevarer Planteproduktion, fortæller, at udvalget har spurgt grovvarebranchen, om der er andre ting end de frie fedtsyrer, som kan være begrundelse for, at foderstofforretningerne fradrager 1:1 for spirede frø i mængden (helt op til 30 pct. spirede frø).
- Vi ved godt, at partier med spirede frø eventuelt kan være lidt ringere end en normal vare. Men at der bliver afregnet 1:1, undrer vi os over. Det er et kraftigt indgreb i landmandens afregning. Så vi sonderer alle muligheder lige nu for at finde en løsning, siger Torben Hansen.
Også formanden for Vejle-Fredericia Landboforening, Jens Ejner Christensen, stiller sig kritisk an over for de store fradrag.
- Grovvarebranchen skal kunne redegøre ret præcist for grundlaget, hvis de tager fradrag for noget. Jeg er meget overrasket, hvis grovvareforretningerne laver fradrag for noget, som der videre i handelsleddene ikke er fradrag for, siger Jens Ejner Christensen.
Analyseresultater fra Videncenter for Landbrug viser, at selv ved op til 45 procent spirede frø er indholdet af FFA i olien maksimalt to procent, der er grænseværdien, når olien omsættes på verdensmarkedet. Det fremgår af Plantenyt nummer 241.
- Det er i den forbindelse bemærkelsesværdigt, at den danske grovvarebranche har valgt at fradrage 1:1 i mængden helt op til 30 procent spirede frø (dog maks. 15 procent hos en enkelt aktør), skriver landskonsulent Morten Haastrup.
Ikke trukket for mere
Danish Agro har generelt ikke trukket for mere, end den værdiforringelse, der er, i de rapspartier, som selskabet har købt i år. Tværtimod, lyder svaret fra formanden for Danish Agro, gårdejer Jørgen H. Mikkelsen, Herfølge, på kritikken af de store fradrag for spiret frø på mange rapsafregninger.
Jørgen Mikkelsen forklarer, at mange partier har været udfordrende at opbevare. Der har været eksempler på, at Danish Agro har måttet tage partier ud og omtørre dem, fordi der er en biologisk proces i gang, selv om partierne var tørret ned til 9 pct. vand, som plejer at være garant for lagerfasthed.
De mange ekstra omkostninger betyder, at Danish Agro reelt set har trukket rapsavlerne i underkanten af, hvad selskabet kunne have gjort.
- Det her vil koste fællesskabet (af kunder, red.) et mindre beløb, vurderer Jørgen H. Mikkelsen.
Tør stå til ansvar
Jørgen H. Mikkelsen synes, at Danish Agro har håndteret situationen yderst professionelt i en meget vanskelig høst.
- Selv om nogle partier stod til afvisning, så er ikke et eneste læs blevet afvist, for det ønskede Danish Agro ikke, forklarer Jørgen H. Mikkelsen.
Han vil ikke afvise, at der har været enkelte kunder, som har oplevet en urimelig afregning. I givet fald opfordrer han dem til at ringe til Danish Agro for at få problemet løst.