Kun to uger før tidsfristen udløb, var det dog kun fire kommuner, der var nået i mål med 100 procent af deres miljøgodkendelsessager.
I dag udløb fristen for kommunerne til at nå få ryddet ud i den pukkel af miljøsager, som igennem de sidste par år har hobet sig op. Fra i dag skal miljøansøgningerne være afgjort efter henholdsvis seks og ni måneder afhængig af hvilken type sag, der er tale om.
Først i slutningen af oktober offentliggør Miljøstyrelsen tal for, hvordan det er gået, og hvor mange kommuner, der har nået at få ryddet puklen, men fra den seneste opgørelse 13. september, ser det dog ud til, at ikke alle kommuner vil have nået det til tiden.
Kun halvvejs
Den seneste opgørelse fra Miljøstyrelsen for 18 dage siden viser, at kun fire kommuner har nået at få løst 100 procent af alle miljøsager. For alle fires vedkommende er der tale om meget små landbrugs-kommuner med under ti sager.
I blandt flere af de store landbrugskommuner i især Sønderjylland med over 100 sager, der kniber det mere. Eksempelvis manglede Haderslev og Aabenraa stadig næsten at få afsluttet halvdelen af deres sager. I Haderslev havde man kun afsluttet 72 ud af 164 sager og i Aabenraa havde man kun afsluttet 77 ud af 152 sager.
For Aabenraas vedkommende lyder det dog nu, at man siden offentliggørelsen af seneste opgørelse har arbejdet på højtryk, og man har derfor har lavet en alvorlig slutspurt, og nåede at få afsluttet, ifølge Jydske Vestkysten, 87 procent af alle sager. I Haderslev lyder det, at man bliver færdig til nytår med alle sager. I de sidste par uger er man nået op på at have afsluttet 60 procent af miljøsagerne.
Ikke imponeret formand
Mogens Dall, formand for LandboSyd, er dog trods slutspurterne ikke imponeret over arbejdet i flere af de sønderjyske kommuner i de sidste par år. Udover at han, som så mange andre, har givet udtryk for flere gange, at han finder lovgivningen på området helt og aldeles håbløs og næsten umulig at administrere for kommunen, så sidder der i flere af de sønderjyske kommuners miljøafdelinger altså også folk, der kører deres eget løb.
- Der er forskellige folk ansat i kommunernes miljøafdelinger, som kører deres helt eget løb i forhold til de politiske udmeldinger. Vi ser jo meget store forskelle på, hvordan sagerne bliver håndteret i de forskellige kommuner, siger Mogens Dall.
Har arbejdet med gulerod
Tidsfristen 1. oktober 2010 blev sat i februar 2009. Her sendte regeringen i alt 43,5 mio. kr. ud til kommunerne for at få løst problemerne. Hvis kommunerne ikke har nået at få ryddet op i bunkerne, skal pengene, alt afhængig af, hvor meget de har nået, betales tilbage til staten. Det er derfor, kommunerne i sær har intensiveret arbejdet i de sidste uger.
Ifølge LandboSyds formand Mogens Dall, har denne gulerod været en god ting. Han kan dog godt frygte, hvad der sker, når der nu ikke længere en gulerod for kommunerne, og hvis nu staten inddrager en masse penge fra de kommuner, der ikke har nået at få løst deres sager.
- Der bør komme en ny gulerod for kommunerne. Det nytter jo desværre ikke at tage pengene fra dem, fordi de har været slemme til at få løst problemerne. Så kan enhver jo se, at så bliver det jo bare endnu mere op ad bakke for dem at få løst de problemer, som de har, siger Mogens Dall.