Liv og død skal ikke ordnes fra sygesengen

Alt for ofte viser det sig, at landmænd og deres familier har dårlige forsikringsdækninger, når det gælder liv og pension. Et skema fra LandboSyd skal gøre det nemmere at overskue ens forsikringer for eksempel ved kritisk sygdom.

Forsikringer. Alene ordet får mange til at udsætte til i morgen, hvad de burde gøre i dag, for man tror ikke, uheldet rammer en selv.

 - Men det er simpelthen for sent, når man ligger på sygehuset og spekulerer på, hvad der nu skal ske med det derhjemme. Kone, børn og virksomhedens videre eksistens – en landmand skal jo blandt andet kunne købe erstatningsarbejdskraft, siger teamchef for familie- og socialjura hos LandboSyd, Ole H. Borring.

For at få landmændene ud af stalden og ind til bordet for at diskutere forsikringer, sætter han deres livs- og pensionsforsikringer ind i et skema, der i let og overskuelig form fortæller, hvilke dækninger man har eller rettere ikke har.

- For alt for ofte ser jeg, at der mangler væsentlige dækninger for kritisk sygdom, tab af erhvervsevne eller eksempelvis en ordentlig dækning ved død? Ni ud af 10 er ikke godt nok forsikret, siger Ole H. Borring.

Ingen vej tilbage
Når Ole H. Borring med sit skema i hånden gennemgår forsikringspolicerne for derefter at sætte dem op overfor hinanden punkt for punkt, bliver kunderne ofte overraskede:

- Heldigvis er min erfaring, at mange bagefter bruger skemaet som et værktøj, et redskab de kan have liggende på hylden og tage frem efter behov. En forsikring dækker ikke hele livet. Bilen sender man til 30.000 kilometers eftersyn, men det er vigtigere med et eftersyn af forsikringerne.

I enhver persons liv sker der nemlig ændringer. Børn bliver født, man skifter arbejde eller mister det. Alt sammen har indflydelse på forsikringerne, der bør efterses hvert andet eller tredje år. Samtidig har det stor betydning, hvor i livet man er.

- Man skal i gang med nogle ordentlige dækninger i en ung alder, ellers bliver der problemer med helbredsoplysningerne. Og når skaden er sket, så gælder bedre sent end aldrig ikke, så er det for livstid, at man er udelukket fra at dække sig ind, siger Ole H. Borring.

Revisor med grønt bevis
Selv har han en baggrund i landbruget og har det grønne bevis. En alvorlig kronisk sygdom satte en brat stopper for den løbebane, men landbrug hænger ved:

- Det er derfor, jeg brænder for det her. Jeg kender jo landmændenes sårbare økonomi fra mine mange år med deres regnskaber. En anden forskel på mig og for eksempel en assurandør er, at de har et produkt, de skal sælge. Jeg er 100 procent uvildig.

Omkring 815.000 personer er hvert år på sygedagpenge i kortere eller længere tid. Ifølge Nordea Liv & Pension når cirka 25 procent ikke pensionsalderen uden at blive involveret i invaliditet eller død. 3 procent af alle udbetalinger fra private livsforsikringer vedrører ulykke. De resterende 97 procent stammer fra velfærdsygdomme som kræft, hjertekarsygdomme, blodpropper og lignende.

Læs også