Nej til nationalpark

TOMMELFINGEREN NED: Niels Rasmussen, formand for Centrovice, gik positivt ind i debatten om en sydfynsk nationalpark, nu siger han fra overfor projektet.

Landbruget på Fyn siger nu klart fra overfor en nationalpark på Sydfyn. Det understreger formanden for landboforeningen Centrovice, Niels Rasmussen, der ellers gik positivt ind i udredningsfasen.

- Vi vender tommelfingeren ned for nationalparkprojektet. Det er ikke fordi, vi ikke ønsker forbedringer på natur- og miljøområdet, men vores udgangspunkt var, at omdrejningspunktet primært skulle være erhvervs- og kulturinteresser og mulighederne for at skabe nyt liv på landet, siger Niels Rasmussen, der i startfasen hilste nationalparkprojektet velkommen.

- Nu har det vist sig, siger han, at dagsordenen langt hen ad vejen bliver natur- og miljøinteresser, og det er under ingen omstændigheder i landbrugets interesse at få lagt kompetencer på disse områder ind i en nationalparkbestyrelse, som dybest set vil blive et sekterisk sammenrend bestående af nogle grønne organisationer, der lider af demokratisk underskud.

- Beslutningskompetencer indenfor natur- og miljøområdet skal under ingen omstændigheder ligge i en nationalparkbestyrelse. Det vil aldrig have landbrugets opbakning, understreger Niels Rasmussen.

Byerne måske med
Planerne om også at inddrage byer og havne i nationalparkprojektet får heller ikke Foreningen for Nationalpark-skeptikere til grundlæggende at ændre holdning til hele projektet og nationalparkundersøgelsen, der skal munde ud i et forslag til en sydfynsk nationalpark til oktober.

- Det har hele tiden heddet sig, at nationalparkprojektet drejer sig om natur og bevarelse af landskabet og bevarelse af levemulighederne for mennesker, der bor i området. Nu er byerne og havnene pludselig også kommet i spil, så det er ved at blive et turistprojekt. Man ændrer med andre ord spillereglerne lige før målstregen, og det er ikke noget, arbejdsgrupperne har været involveret i, siger nationalparkskeptikernes formand, Bent Juul Sørensen, der peger på to aspekter i sagen.

- Det er på sin vis naturligt, at også byerne kommer med, så der ikke er nogen, der kan sidde og køre friløb. Det er jo i byerne, de fleste mennesker bor, og hvis nationalparken bliver en realitet, er det rart, at byboerne også kommer til at mærke de konsekvenser, som en nationalpark vil medføre for befolkningen i området, siger Bent Juul Sørensen.

Kørt af sporet
Den ærøske gårdejer og formand for skeptikerforeningen peger imidlertid på, at planerne om at inddrage byer og havne i nationalparkprojektet efter hans opfattelse er i strid med lovgivningen.

- Jeg må konstatere, at den sydfynske nationalpark ikke længere har forankring i nationalparklovgivningen. Det har aldrig været meningen, at byerne skulle med i nationalparkprojekterne. Man er således langt udenfor lovgivningen og de intentioner, som Wilhjelm-udvalget i sin tid lagde ind, siger Bent Juul Sørensen.

Læs også