Frø til efterafgrøder har været for dyre

Udgiften til efterafgrøder tjener sig hjem igen på højere udbytter, mener Søren Ilsøe fra Fjenneslev. Han er viceformand i FRDK, der har åbnet en ny netbutik, der sælger billige efterafgrøder.

Inden de tyskproducerede frø til efterafgrøder kommer i den danske muld har de været igennem to forhandlere.

Det har gjort priserne på efterafgrøder i Danmark unødvendigt dyre, og derfor har Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK) nu åbnet deres egen netbutik, hvor man kan købe frø til efterafgrøder til langt lavere pris end normalt.

- Flere af frøene kan du få til halv pris på vores hjemmeside, siger viceformand i FRDK, Søren Ilsøe, der bor på Knudstrupgaard ved Fjenneslev.

Non-profit
Foreningen har startet butikken af idealistiske årsager.

- Vi tager lidt penge til, at vi kan have en sekretær ansat og til de omkostninger, der er forbundet med at have netbutikken, men ellers er det en non-profit butik. Vi vil gerne udbrede efterafgrøderne i Danmark, og så har vi selvfølgelig også den »skumle« bagtanke at få fat på nogle flere medlemmer til foreningen med den her butik, siger Søren Ilsøe.

Større udvalg
Det er ikke kun prisen, der er anderledes ved den nye netbutik. Også udvalget af afgrøder er udvidet betragteligt i forhold til, hvad man normalt har kunnet købe i Danmark.

Netop de nye afgrøder er også en væsentlig del af det, mener viceformanden, der ser stort potentiale i at prøve at blande efterafgrøderne lidt mere.

- Tidligere brugte man meget rajgræs, men efterfølgende har det drejet sig meget ind på, at det kun er sennep og olieræddike. Selvfølgelig er der en masse gavnlige virkninger ved sennep og olieræddike, både i form af at rødderne går ind og laver yderligere makroboringer i jorden, som de efterfølgende afgrøders rødder kan følge, plus de hiver næringsstof op og laver biomasse, siger Søren Ilsøe, og fortsætter:

- Men bortset fra det, så er både sennep og olieræddike ret fattige efterafgrøder, når man ser på deres rodnet, fordi det er mere en pælerod, der går nedad og ikke en trevlerod, der går ud til siden. Derfor er vi blevet opmærksomme på, at man i Tyskland arbejder meget med flere arter i indblandingen af efterafgrøder. Jo mindre man bearbejder jorden, jo mere vigtigt er det, at man er opmærksom på de positive virkninger, der er ved at blande flere arter sammen. Der er det jo super, hvis man lavet nogle blandinger, hvor man for eksempel har olieræddike eller sennep til at lave de dybe rodgange, og de er fænomenale også til at hente det kvælstof op, der kan være. Når man kombinerer det med andre arter, der har nogle knap så dybdegående rødder, men mere trevlede-formede rødder, så får vi jo en hel anden struktur i jordoverfladen, siger viceformanden.

En blanding kunne for eksempel bestå af rajgræs, kløverart og vægge. Der er kløverarterne og væggen kvælstofproducerende, og det skal man så huske, at det må man kunne have på frivillige efterafgrøder.

For at købe efterafgrøder i butikken, skal man være medlem af Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark. Det kan man blive på foreningens hjemmeside frdk.dk, hvor man også kan finde flere oplysninger om den nye netbutik.

Læs også