Prisen på afgrøderne kan i øjeblikket falde eller stige med helt op til ti kroner på bare en enkelt dag. Priserne på korn, der indgår i en slagtesvinefoderblanding, lå i går på 110-120 kroner hos Danish Agro.
Priserne på afgrøderne pisker op i denne tid, men hos grovvareselskaberne er de yderst forsigtige med at spå, om tendensen fortsætter. I stedet råder de landmændene til at sprede deres risiko.
- Man skal tænke sig godt om og ikke gøre noget overilet. Ingen kender fremtiden, og som kornforbruger er det surt at købe det hele på toppen. Derfor er nøgleordet risikostyring. Det handler om at handle flere gange på kortere kontrakter frem for at tage det hele i ét hug, siger salgsdirektør i Danish Agro, Jacob Tetzlaff.
Han tilføjer, at landmændene i stigende grad spreder deres handler, og at denne tendens vil forstærkes fremover.
- Råvaremarkedernes ustabilitet er kommet for at blive. Vi vil derfor se flere korte kontrakter og færre lange. Det er både i grovvareselskabernes og landmændenes interesse, siger Jacob Tetzlaff.
Timing
Jacob Tetzlaff fortæller, at de volatile råvaremarkeder understreges af, at spekulationen er stærkere end markedet lige nu, selvom der er relativt store overgangsbeholdninger af korn. Derfor er det umuligt at forudsige prisen på afgrøderne bare én dag frem i tiden.
- Vi forholder os til priserne lige nu. Vi vil selvfølgelig gerne give råd og vejledning, men det er op til den enkelte landmand at beslutte, om det er gunstigt at handle nu, siger han.
Danish Agro tilbød i går eftermiddag priser på 180-190 kroner for slagtesvinefoderblandinger, og 110-120 kroner for det korn, der indgår i foderet. Med de voldsomme udsving i markedet er disse tal højest sandsynligt ikke aktuelle, mens disse linjer læses.
- Priserne kan i øjeblikket ændre sig flere gange om dagen. Vi har set spring på 10 kroner på bare en enkelt dag, lød det i går eftermiddags fra Jacob Tetzlaff.
Forventninger
De markante stigninger på korn skyldes blandt andet tørke i Rusland og frygt i markedet for, at udbytterne ikke bliver så gode som forventet.
Husdyrproducenter, der har kornunderskud på bedriften, er meget tilbageholdende med at disponere i øjeblikket, konstaterer salgsdirektør i Danish Agro, Jacob Tetzlaff
- De producenter, der har mindre korn, end de skal bruge, er under pres i en i forvejen presset situation. Er man køber af korn, er bytteforholdet mellem kød og korn således, at tingene ikke kan hænge sammen. Heldigvis løber de fleste kontrakter hen til og med august, så det kan nå at ændre sig. Men dem, der ikke har disse kontrakter, dækker typisk kort af lige nu, vurderer Jacob Tetzlaff.
Har man korn på bedriften, stiller situationen sig helt anderledes.
- Hvis du har dit eget korn, vil du typisk få lidt mere for kornet og skulle give lidt mere for foderet, og dét går i hele træskolængder nogenlunde lige op, siger Jacob Tetzlaff. Han tilføjer, at antallet af sådanne byttehandler stiger i denne tid.
- Vi begynder at se, at en del handler nu, fordi de ved, at de skal bruge kornet i deres foder, og så vil de gerne have afklaret, hvor de skal køre kornet hen, når det er høstet.
Hvis ikke der er korn med i handlen, er mange grovvareselskaber i øjeblikket tilbageholdende med at lave foderkontrakter, vurderer Jacob Tetzlaff. Han forklarer det blandt andet med, at også grovvareselskaberne ønsker at sprede risikoen.
Situationen på råvaremarkederne minder i disse dage lidt om 2007, hvor priserne på korn også pludselig steg, synes forretningsfører i Vestjyllands Andel, Carsten Lauridsen.
Han konstaterer, at der ikke er meget gang i de rene kornhandler for tiden. Kun enkelte planteavlere har solgt korn.
- Vi oplever, at landmændene er forsigtige, og det er da også meget vanskeligt at vide, hvor priserne er på vej hen, siger Carsten Lauridsen.
Overordnet ser det dog »fast ud«, vurderer han.
- Men vi har før set, at der har været et opadgående marked, og så pludselig er det gået den anden vej, fortæller Carsten Lauridsen, der tilføjer, at det er nødvendigt at få nogle flere høstresultater ind, før det er muligt at få et overblik over situationen.
Risikostyring
Ligesom Jacob Tetzlaff råder Carsten Lauridsen landmændene til at købe og sælge flere gange i løbet af året.
- Det er ikke underligt, at nogle tager profit hjem i øjeblikket, men jeg ved ikke, om det er det rigtige tidspunkt nu. Men man kan sige, at det er muligt at få et dækningsbidrag hjem på det nu.