- Tro ikke at I kan vækste jer ud af krisen. I får kun lige så I kan holde neglene i bordkanten. I stedet skal der ses indad, lød det i går fra kvægkonsulent på Centrovice i Vissenbjerg.
I går var godt 30 jerseyfolk fra hele landet samlet hos Centrovice i Vissenbjerg til et specialiseret Jersey kursus, som det landsdækkende Jersey Team står bag.
Blandt foredragsholderne var blandt andet kvægbrugskonsulent Hanne Dahl, Centrovice, og medlem af Jersey Team. Hendes indlæg gik under overskriften: »Mest betydende faktorer for godt økonomisk resultat«, og hun lagde ud med lidt galgenhumor omkring emnet, der ellers har været skyld i mavesår hos mange i den senere tid.
- Der var lige en der foreslog, at der blev sat øl på bordet før jeg går i gang, men kan i ikke klare det, må I lige gå uden for døren lidt, lød det friskt fra konsulenten.
Hanne Dahl startede med at vise en planche over DB pr. årsko for jerseykøer inklusiv kvier fra 2008, og her var hendes dom klar:
- Det vi kan hæfte os ved er, at der ikke er noget af det her vi kan leve af! Men jeg kan så tilføje, at 26 procent af de store racer ligger under 6.000 kroner i DB pr. årsko.
Ingen løn til ejeren
Kvægbrugskonsulenten beklagede, at 2009 regnskabstallene ikke var færdige endnu, men brugte tal fra 2008 til at illustrere den økonomiske udvikling.
- Kapacitetsomkostningerne for Jersey var i 2008 i gennemsnit 5.704 kr. pr. årsko mod 6.455 kr. i gennemsnit pr. årsko hos stor race. I kapitalomkostninger for Jersey lå de i gennemsnit på 5.733 kr. pr årsko mod 6.740 kr i gennemsnit pr. årsko hos stor race. Det vil sige, at der totalt set er kapacitets- og kapitalomkostninger pr. årsko for 11.437 kr. for Jersey, lød det fra Hanne Dahl og fortsatte:
Det vil sige, at hvis I som ejere skal have løn, så skal DB altså mindst være på 11.437 kr. for Jersey!
Hun påpegede, at mange i løbet af 2009 var blevet gode til at få tingene til at fungere og at der helt sikkert blev brugt meget mere ståltråd og blåt bånd end der gjorde i 2008.
- Mange driftsledere får stadig en god løn, mens flere bedrifter hverken i 2008, 2009 og nok også i 2010 har tjent så meget som en to-krone. Tænk over at I er de eneste omkring jeres ko, der ikke tjener penge - alle andre gør, understregede konsulenten.
Tankevækkende tal
Hanne Dahl havde også foreløbige 2009-tal fra de besætninger der er med i KvægNøglen under Centrovice, og det var tankevækkende tal der kom på tavlen, for her kunne man se, hvordan DB pr. årsko eksklusiv konjunkturer havde ligget ret konstant på 11.000 kroner til og med 2008.
- Hvis I i de år ikke havde brugt pengene på jord, swop, swap og andet pjat, så ville det nok have set rigtig fornuftigt ud, sagde hun og gik videre til næste planche, der viste produktiviteten gennem samme årrække.
- Produktivitetsstigningen er der næsten ikke - vi er gået i stå, påpegede hun og fremhævede de næsten uændrede tal siden 2005 og fortsatte:
Ikke en skid er der sket - de ændringer i ser, er tilfældigheder!
- Det er dårlig rådgivning, lød kommentaren fra en af deltagerne, hvilket Hanne Dahl til dels gav ham ret i, men påpegede også andre årsager.
- Jeg håbede da, at vi i dag kunne se, at vi havde kunne løfte det bedre, men for at flytte fokus fra rådgivningen, så har I fokuseret meget på vækst i de år, og vi rådgivere har gået meget op i ledelse, og at få jeres timer i stalden ned - det har nærmest været et mantra for sig, og det skal der vidst laves om på nu, sagde Hanne Dahl.
Forskellene
- De væsentlige forskelle blandt de bedste og de dårligste er kedelige, for det er de gode gamle travere - foder, tilvækst og ydelse, og så gør mælkeprisen ondt oven i, påpegede kvægkonsulenten.
Hun opfordrede deltagerne til, at gå hjem og passe køerne selv, da det er der kronerne bliver til i deres bedrift.
- Sats ikke på at du lige i øjeblikket kan vækste dig ud af problemerne. Prognoser er måske nok interessant læsning, men sats ikke på, eventuelle fremtidige mælkeprisstigninger skal redde dig. Du lever nu - det er lige her og nu din virksomhed skal i balance, og accepter ikke stilstand - produktivitetsstigning er et must, lød det fra Hanne Dahl.