Der blev skudt med skarpt mod både Grøn Vækst, vandplaner og Bæredygtigt Landbrug, da formand for Sønderjysk Landboforening, Henrik Frandsen onsdag aften aflagde beretning på foreningens generalforsamling i Agerskov.
Dansk landbrug bør tale med én stemme, og det er den nye organisation Landbrug & Fødevarer, der bør føre ordet. Meldingen var klar fra formand i Sønderjysk Landboforening, Henrik Frandsen, der på foreningens generalforsamling onsdag aften på Agerskov Kro, ikke havde meget til overs for den nye organisation Bæredygtigt Landbrug:
- Det er et udslag af stigende frustrationer i landbruget - Bæredygtigt Landbrug, som for øjeblikket har stor medlemstilgang, og som kun har det formål at bekæmpe byrderne i Grøn Vækst. Det er op til folk selv at melde sig ind i Bæredygtigt Landbrug. Men jeg melder mig i hvert fald ikke ind, sagde Henrik Frandsen, der til gengæld kom ind på sin uforbeholdne støtte og opbakning til dannelsen af den nye samlede forening – Landbrug & Fødevarer:
- Under den hat er der alt, hvad der har med det danske fødevareerhverv, samlet. Tanken er den helt rigtige. Det er meget vigtigt, at vi taler med en stemme, ellers kan det øvrige samfund ikke finde ud af, hvad vi mener.
Konkurrenceevne under pres
Næsten hver tredje gris, der bliver født i Danmark, slagtes nu i udlandet. Samtidig bliver 5.000 hektar majs i Sønderjylland nu dyrket til tysk biogasproduktion.
- Og jeg frygter at malkekøerne kan blive de næste, der følger efter grisene til Tyskland, sagde Henrik Frandsen, der netop frygter at den danske mælkeproduktion, kan blive den næste, der flytter syd for grænsen til noget, han betegner som langt bedre konkurrence- og rammevilkår.
Og Henrik Frandsen ser ingen tegn på, at den udvikling vil stoppe – især ikke med udsigten til Grøn Vækst og vandplaner, der ifølge formanden vil øge konkurrenceforskellene yderligere:
- Det er udtryk for stor politisk arrogance, at belaste et erhverv, der i forvejen er i knæ. Og det stopper jo ikke her. Der kommer jo både vandplan 2 og 3. I Tyskland derimod, skal vandplanerne være fuldt gennemførte i 2027. Hvorfor skal vi altid være først i Danmark?
Samtidig konstaterede Henrik Frandsen at både den digitale tinglysning samt sagsbehandlingen af miljøgodkendelserne stadig halter.
- Spørgsmålet er om man skal til at bruge domstolene mere, for at komme igennem systemet, sagde Henrik Frandsen, der mener at meningsdannere og politikere har sendt Danmark på en farlig kurs:
- Mens vi i Danmark er optaget af at redde verden, er verden mere optaget af at redde sig selv. Det så man ikke mindst i forbindelse med klimatopmødet i København.
Henrik Frandsen blev på generalforsamlingen enstemmigt genvalgt som formand for de næste tre år i Sønderjysk Landboforening.