Formand for Den Danske Dyrlægeforening, Arne Skjoldager, har ikke noget imod det gule kort. Der er bare andet, der ville virke bedre, mener han.
- Vi har været indkaldt til møde, så vi ved, hvad det drejer sig om, sagde formand for Den Danske Dyrlægeforening, Arne Skjoldager i går forud for fødevareministerens samråd i går eftermiddags. Et samråd, som han også skulle til.
- Vi er helt med på den dialog og den supervision af landmand og dyrlæge, som »det gule kort« indebærer, siger han.
- Den dialog vi har med myndighederne har allerede bragt os langt. Det har for eksempel flyttet brugen af antibiotika over på de grupper af antibiotika - for eksempel tetracyklin - som man har ønsket, oplyser han.
Forslår andre løsninger
Selvom formanden ikke har noget at udsætte på supervisionen, stiller han imidlertid spørgsmålstegn ved, hvor meget mere, det kan bidrage til, end de allerede har gjort.
- Der hvor de store forbrug er, er også der, hvor der er noget at ændre på, og her tænker jeg især på grisene i gruppen 7-30 kilo, hvor en stor del flok-medicineres via foder og vand, siger formanden, og påpeger, at dyrlægerne mener, at man her burde tage helt andre midler i brug.
- I dag kan dyrlægen ordinere til 35 dage ad gangen, men vi har foreslået ministeren, at man her kun skulle kunne ordinere til 5 dage ad gangen. Så må en ny vurdering vise, om det er tilstrækkeligt, eller der skal ordineres mere. Men den var ministeren desværre ikke med på, beklager dyrlægen, der er sikker på, at det ville flytte langt mere end en supervision.
Advarer mod stramninger
Arne Skjoldager oplyser, at han ikke er ubekendt med den fokus, der er på de dyrlæger i forbindelse med øget forbrug visse typer antibiotika.
- Vi skal bare huske på, at de dyrlæger ikke gør noget ulovligt. Det er fuldt lovligt, det de gør, for der er gode begrundelser for at udskrive det, de har udskrevet, pointerer han.
Hvis dyrlægerne tvinges til at udskrive mindre medicin, bliver dyrene, landmændene og deres økonomi tages som gidsel, påpeger Arne Skjoldager.
Han gør desuden opmærksom på, at hvis dyrlægerne ikke udskriver den medicin, der er nødvendig, så strider det mod dyrlægegerningen.
- Vi kan i værste fald få frataget vores autorisation, siger han.