Hvordan ser en advarselslampe ud, spørger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, der efterlyser professionelle i bestyrelserne.
Landbrugets egne folk er ikke dygtige nok til at matche direktionerne i de store andelsselskaber.
Det mener Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, og henviser nu til Aarhusegnens Andel, der i går gik i betalingsstandsning, som blot det seneste eksempel på sin påstand. Tidligere har han også set eksempler på bestyrelser, der var overmatchet af direktionerne hos SAB, KOF&G, Steff-Houlberg eller Vestjyske Slagterier.
- Det er bare ikke godt nok. Det er sørgeligt, at vores landmandsejede virksomheder ryger på den måde. Der skal simpelthen nogle andre ind i bestyrelserne, som har en uddannelse til at spille op i mod direktionerne. Jeg mener, at landmænd bare ikke er dygtige nok til det, siger Henrik Mortensen.
I den aktuelle sag med Aarhusegnen, finde han det godt, at DLG og Danish Agro ser ud til at træde til og redde stumperne, men rent principielt er det ikke acceptabelt, at de andre selskaber bliver ved med at hælde ejernes penge i de huller, der er skabt af andre landmandsejede selskaber.
- Selvfølgelig har direktionerne en eller anden ambition om at blive store og udvide og udvikle deres virksomhed, men de får altså for lidt modspil af de siddende bestyrelser, siger Henrik Mortensen.
Han finder det bemærkelsesværdigt, at hvis landmænd er så geniale, så er det da underligt, at stort set ingen af dem som er valgt ind i bestyrelserne i andelsselskaberne, er efterspurgte til at sidde i bestyrelserne i andre brancher.
Gøre op med en illusion
I et nyhedsbrev Danske Svineproducenter sendte ud i går eftermiddags henviser Henrik Mortensen også til det såkaldte Nørby-udvalg, som er nedsat af regeringen, og som netop har barslet med en opdatering af deres rapport om god selskabsledelse i Danmark.
I den skal man ikke lede længe efter anbefalinger som går på tværs af det, der er gældende i andelsselskaber, forklarer Henrik Mortensen.
Svineformanden forklarer dog, at han med sit udfald ikke vil gøre op med andelsprincipperne. Det er et opgør med den illusion, at landmænd som den eneste faggruppe med relativt kort erhvervsuddannelse og snæver erfaring i virksomhedsledelse, selv er i stand til at yde direktionerne i de store selskaber tilstrækkeligt kvalificeret modspil.
Citat
Det er et opgør med den illusion, at landmænd som den eneste faggruppe med relativt kort erhvervsuddannelse og snæver erfaring i virksomhedsledelse, selv er i stand til at yde direktionerne i de store selskaber tilstrækkeligt kvalificeret modspil.