Frankrig og fæller forsvarer EU-støtten

Frankrig fik på et møde i ugens løb 21 andre EU-lande til at forsvare fortsat - i forbrugernes øjne - generøs støtte til landmændene.

Holdningerne fra Danmark, Storbritannien og andre skeptikere af EU's dyre landbrugspolitik blev tydeligt kørt ud på et sidespor under et møde torsdag om den fælles landbrugspolitik (CAP).

Mødet var sat i værk af Frankrig, og 21 EU-lande deltog.

I en fælles erklæring efter mødet opfordrede 22 af EU's 27 landbrugsministre til at opretholde en »stærk« landbrugspolitik i EU.

- Sammen kan vi foretage et beslutsomt valg af europæisk landbrugs- og fødevarepolitik, lød det blandt andet.

Der blev ikke nævnt nogle konkrete tal i erklæringen, men omvendt har der heller ikke på noget tidspunkt været lagt skjul på, at mødet havde til formål at afstikke en tydelig kurs i god tid, inden den fælles landbrugspolitik skal genforhandles i 2013.

En af Frankrigs solide støtter i EU-støtte-spørgsmålet er Polen, der udtrykkeligt kræver en fortsættelse af de nuværende niveauer for støtte til landmændene - som minimum. Andre lande er mere tøvende.

Ikke inviteret
Fem EU-lande blev ikke inviteret til forhandlingerne: Storbritannien, Danmark, Malta, Nederlandene og Sverige, som alle er tilhængere af at stramme reglerne for EU-støtte til landmændene.

Frankrig understreger, at forhandlingerne »ikke er vendt mod nogen«.

- Det er normalt, at stater, der deler de samme ambitioner for den fælles landbrugspolitik kan mødes for at overveje fremtiden, udtalte den franske landbrugsminister Le Maire i tirsdags ifølge eubusiness.com.

Frankrigs landmænd, der er en lille, men politisk meget højrøstet del af befolkningen, er med en støtte på 10 milliarder euro langt de største modtagere set i forhold til EU's årlige landbrugsbudget på 56 milliarder euro.

Læs også