KRAV: Poul Erik Grøn, Nørager, vidste, hvilke krav han havde til sit nye grovfodermagasin. I samarbejde med Hans Scriver, AgroX i Silkeborg, har han udviklet et arbejdsvenligt, mobilt påslag, der giver minimalt spild.
Poul Erik Grøn, Nørager, har i løbet af de sidste år bygget ny stald og udvidet besætningen fra 110 til 170 køer. I 2007 indsatte han en malkerobot. Det gav ham flekstid, men først da han fik automatisk foderanlæg gav det mertid, som han kalder det, og han kunne spare en medarbejder. Men omkring grovfoderhåndteringen synes han stadig, der var problemer.
Det stationære påslag fyldes op fra den ene ende, derefter omrøres foderet kontinuerligt, før det fyldes i foderautomaten.
- Det betyder, at vi bliver nødt til at fylde i hver dag, for vi kan med den metode ikke være sikre på, at det vi fylder i sidst ikke bliver udfodret først, og det sidste foder i påslaget dermed bliver varmt, siger Poul Erik Grøn, der også havde problemer med det store spild både ved fyldning af påslaget og ved tømningen.
- Der går jo så også meget tid hver dag med at feje og gøre rent efter et sådant spild, understreger han.
Og han var også træt af tiden, han brugte med at påfylde påslaget. Selvom grovfodersiloerne ligger lige bag foderladen, kørte han to kilometer hver dag i traktoren frem og tilbage for at fylde op. Derfor skulle han, hvis han ville beholde det stationære påslag, investere i nyt og større læssegrej.
Udvikler selv
Men der var ikke noget påslag på markedet, der kunne tilfredsstille hans krav. Derfor spurgte han forskellige firmaer, om de ville være med til at finde en løsning. Det ville Hans Scriver fra AgroX i Silkeborg.
- Det samarbejde har bare været godt. Hans Scriver har haft en god fornemmelse for, hvad jeg ønskede, og resultatet er bare godt, understreger Poul Erik Grøn.
Grovfodermagasinet eller påslaget er nu blevet mobilt. Det kan let spændes efter traktoren og køres hen til stakken. Så kan det fyldes fra øverste ende af, og det uden at skulle køre frem og tilbage. Påslaget tømmes fra samme ende uden at bliver rodet rundt. Det betyder, at det først læssede ensilage altid udfodres først.
Walking floor
Bunden i det mobile påslag er et såkaldt walking floor. Det er et system med lameller, der har været kendt i mange år indenfor lastbilbranchen. Hver lamel kan køre frem selv, og når hver tredje lamel kører frem, kommer der bevægelse i stakken, så den ikke sidder fast. Når påslaget skal tømmes, kører alle 21 lameller frem samtidigt. De er fremstillet i syrefast aluminium.
Påslaget rummer i alt 16 kubikmeter og kan fyldes helt op. En opriver løfter ensilagen op i den automatiske fodervogn, der hos Poul Erik Grøn er et One2feed fuldautomatisk foderanlæg også fra AgroX.
- Den lamelløsning betyder samtidig, at vi undgår kæder, og dermed bliver vognen helt tæt, og der er intet spild, fortæller Poul Erik Grøn.
Det er et helt nyt system, som gårdejeren og firmaet AgroX har udviklet i fællesskab. Der er givet udviklingsmidler til projektet.
- Det har været dyrt at udvikle, medgiver Poul Erik Grøn, men så er der forhåbentlig flere, der kan få glæde af det, siger han, og der er da også allerede flere bestillinger på det mobile påslag.
Giver mertid
Poul Erik Grøn behøver kun fylde det mobile påslag op hver anden dag. Og han bruger den samme traktor med en 0,7 kubikmeter skovl til at læsse med og til at køre med påslaget.
Og han undgår arbejdet med at feje og gøre rent. Spildet er minimalt, og doseringen er præcis.
- Det kan godt være det mobile påslag er lidt dyrere, men jeg sparer jo investeringen i et nyt læssegrej, understreger han, og han har glædet sig til Agromek var ovre.
For så får han det andet mobile påslag leveret. Det var udstillet på Agromek. Nu har han således et til henholdsvis græs og majs.
Og det giver Poul Erik Grøn og hans medhjælper en arbejdslettelse. En god mertid.
- Den er nem at servicere og nem at gøre rent efter, og der er minimalt spild, understreger gårdejeren, der har 170 køer samt opdræt i staldene, der er forberedt til 240 køer.
- Nu håber jeg snart at få tilladelse til at fylde stalden op. Vi mangler det dækningsbidrag, selvom priserne begynder at lysne nu, siger han.
Og der skal stadig kun være to om at passe dyrene. Derfor er det vigtigt med arbejdsbesparende redskaber, som det mobile påslag er.