Økologien kan sagtens redde klimaet, lyder det fra økologikonsulent Erik Fog, der i går promoverede det økologiske landbrug på klimamesse i København.
Som det ser ud i dag, så er økologisk jordbrug ikke meget bedre end det konventionelle, når det kommer til belastningen af klimaet.
Og det går økologerne på. Derfor er der nu også taget fat om den varme kartoffel. Det fortæller landskonsulent Erik Fog fra Landscentret i Skejby, da Effektivt Landbrug i går møder ham på den store klimamesse i Øksnehallen i København. En messe arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening, og hvor Dansk Landbrugsrådgivning, Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer sammen har lavet en stand, som taler det økologiske landbrugs sag.
- Vi synes, det er lidt af en varm kartoffel, at økologisk jordbrug ikke er mere klimavenligt pr. produceret enhed end det er. Det synes vi, at der skal gøres noget ved, siger Erik Fog.
Nøglen er derude
Nøglen til, hvordan det økologiske jordbrug skal gøres mere klimavenligt hedder blandt andet kløvergræs, fortæller han videre.
Kløver bliver blandt andet betegnet som motoren i det økologiske jordbrug, fordi den ligesom andre bælgplanter- for eksempel bønner og ærter - kan hente kvælstof ned fra luften. Noget som bliver betegnet som økologernes gødningsfabrik, og det er godt for klimaet, da det ikke kræver tilførsel af energi som i en kunstgødningsfabrik.
- En central pointe i det her er, at ved at dyrke noget mere kløvergræs og få det omsat i biogasanlæg, så tror jeg på, at vi faktisk kan få lavet et økologisk jordbrugssystem, som hænger meget bedre sammen i sin helhed, og som vil være klart mere klimavenligt, siger Erik Fog.
En landmand er i gang
Han fortæller, at han godt ved, at det ikke er noget, der lige kommer i morgen, men over tiden er der stort potentiale i det. Samtidig fortæller han om en landmand, som man også viser frem på messen i Øksnehallen via video, som netop er startet med at omsætte kløvergræs i eget biogasanlæg.
- Han tror på, at han får meget bedre gødning af det, med højere udbytter og bedre indtjening til følge. Og så kommer klimaeffekten jo så oveni. Bliver det grebet sådan her an, så har vi absolut et godt bud på en løsning set fra danske forhold, lyder det fra Erik Fog.
I u-lande er det økologiske landbrug mere klimavenligt end det konventionelle allerede.
- I u-lande viser det sig, at økologisk jordbrug er mere klimavenligt end de traditionelle metoder, man har bedrevet. I økologi samler man mere kunststof til jorden, modsat de kunstgødningsbaserede metoder, hvor kunststoffet bliver brændt af i jorden. Det er noget, som sænker frugtbarheden i troperne utroligt meget, lyder det fra Erik Fog.
Udover repræsentanter fra landbruget findes der på messen i Øksnehallen et hav af virksomheder, kommuner og andre interesseorganisationer, som har behov for at markere, at der bliver gjort en indsats for klimaet.
Messen hedder »The Copenhagen Climate Exchange« og startede i går og slutter på søndag.