GENERALFORSAMLING: - Det blev købt for dyrt og solgt for billigt. Så enkelt forklarer direktør i Nordjysk Andel, Erik Poulsen, at selskabet har tabt 20 millioner kroner på gødning.
Nordjyllands Andel har netop afsluttet regnskabsåret 2008 til 2009, der endte med et beskedent overskud på små 300.000. Det er ikke meget set ud fra en nettoomsætning på 1,3 milliarder kroner.
Årsagen skal findes i en fejldisponering i efteråret 2008, hvor andelen købte gødning ind til lageret. For da man nåede marts måned, så gik prisen på gødning nedad i frit fald frem til juli måned. Man blev derfor nødt til at sælge det dyrt indkøbte gødning til meget lave priser.
- Det blev en rigtig gyser. Vi har tabt cirka 20 millioner, og det er årsagen til, at overskuddet ikke er større, end det er, sagde direktør Erik Poulsen fra talerstolen, da der blev holdt generalforsamling i Brønderslev.
- I 39 ud af 40 år er det den rigtige disponering at købe gødning ind om efteråret. I år var bare lige det ene år, hvor det ikke var. Det er rigtig surt, tilføjede han.
Tror på fremgang
Andelen har nu mange penge bundet i gødningslageret, og de har haft en tilbagegang i salget på 4.000 ton.
Men der er lys forude, mener direktøren, der tror, at gødningspriserne er ved at vende tilbage til normale tilstande.
- Vi tror på, at vi får luft under gødningssalget igen til næste år. Der er allerede fremgang i salget, sagde han.
Både regnskab og beretning blev godkendt af generalforsamlingen, der bestod af næsten 150 andelshavere. Kun meget få havde spørgsmål og kommentarer.
Bestyrelsen halveret
Vedtægtsændringer, der betyder, at bestyrelsen i Nordjysk Andel fremover kun er halvt så stor, blev også vedtaget uden væsentlig debat og med mere end to tredjedele af stemmerne.
Dermed består bestyrelsen fremover kun af otte landmænd og en medarbejder mod tidligere seksten landmænd og to medarbejdere.
- Når vi nu kun er 9 medlemmer mod tidligere 18, så bliver vi en mere smidig flok, sagde formand Søren Smalbro.
Han understregede desuden, at omkostningerne til bestyrelsesarbejdet bliver reduceret, og at den nye, mindre bestyrelse også er tilpasset strukturudviklingen i landbruget.
- Vi bliver jo også færre og færre medlemmer, sagde formanden.
Fire landmænd vælges i hver af de fire kredse, mens de øvrige fire vælges frit. På den måde er andelen sikret, at alle selskabets områder lige fra Vendsyssel til Himmerland er repræsenteret i bestyrelsen.