Ny traktorserie dropper udstødnings-recirkulation

Fendt bliver nu det tredje traktorfabrikat med SCR-teknik til rensning af udstødningsgasserne, fordi mærkets motorleverandør Deutz nu, i lighed med finske Sisu-motorer i Massey Ferguson og Valtra, vælger katalysatorteknologi til rensning af udstødningsgasserne.

I den nye Fendt 800-serie ligger der fortsat Deutz-motorer, men nyt for denne traktorserie er det, at Deutz nu også er gået over til SCR-teknik til rensning af udstødningsgasserne.

SCR-teknikken består af en slags katalysator, hvor man tilsætter en urea-opløsning. Derfor kræver driften af disse motorer, at traktoren har en ekstra brændstoftank med urea-opløsningen, som i daglig tale kaldes AdBlue.

Det at man er nødsaget til også at fylde AdBlue på tanken, når man tanker brændstof er den eneste ulempe i forhold til den tidligere metode til rensning af udstødningsgasserne. Her anvendtes en metode (EGR), hvor udstødningsgasserne blev recirkuleret ved at få endnu en tur gennem motorens forbrændingskammer.

Tre mærker med SCR
Fordelen ved SCR motorerne er, at deres brændstofforbrug er noget mindre end ved recirkulering af udstødningsgasserne.

Den finske motorfabrik Agco Sisu Power var først ude med SCR-teknologi til traktormotorer, som siden i fjor har været anvendt af Massey Ferguson og Valtra.

I og med at Deutz leverer motorer til flere traktorproducenter kan det meget vel tænkes at andre traktormærker snart dukker op med SCR-teknologi.

En sænkning af brændstofforbruget påvirker traktorens driftsøkonomi meget for tiden. Endnu en detalje, som påvirker brændstoføkonomien er Fendts automatiske system til ændring af lufttrykket i hjulene, så det altid er optimalt i forhold til den aktuelle anvendelse af traktoren, uanset om den kører i marken eller på vejen.

Det automatiske system til sikring af det rette lufttryk i hjulene findes foreløbigt kun hos den store Fendt 900-serie, men mærket er alligevel den første serieproducerede traktor med teknologien. Derfor tildeles teknikken også en sølvmedalje på Agritechnica i november.

Lukker gab
Fendts nye 800-serie, der netop er blevet introduceret og vil blive udstillet på Agritechnica, skiller sig på flere punkter ud i forhold til den nuværende 800-serie, hvor Fendt 820 Vario er den største.

Den nye serie overlapper 900-serien hensigtsmæssigt, når det gælder størrelser, idet der tidligere var et gab mellem Fendt 820 og den mindste model i 900-serien.

De fem modeller i 800-serien kan klare en frontvægt på 1800 kilo samt yderligere 2000 kilo som hjulvægte. Maksimalt må traktoren veje 16 ton.

Ny kabine
Kabinen på den nye 900-serie er ny og kaldes X5. Den kendes fra 900-serien og betyder, at alle manøvrehåndtag og knapper er samlet i højre armlæn.

Den trinløse transmission fungerer præcist som hidtil, når det gælder betjening. Derimod er Vario-terminalen ny. Den har en større skærm og kan opdeles på midten, så der er plads til to skærmvisninger samtidigt. Derved kan man vise detaljer om autostyringen på den ene halvdel, mens der er redskabsinformationer på den anden halvdel.

Traktoren opfylder naturligvis Isobus standarder, så redskaber, der korresponderer med dette, kan manøvreres fra traktorens terminal.

Hybridtærsker
Ved Agritechnica introduceres den længe ventede Fendt hybridtærsker i X-serien. Det er en højkapacitetsmejetærsker med to rotorer.

Mejetærskeren er udstyret med Agcos nye syv-cylindrede motor, som Agco Sisu Power motorfabrikken lancerede for et år siden i Finland. Motoren på 9,8 liter slagvolumen og yder i den version, der sidder i mejetærskeren, 492 hestekræfter.

En anden nyhed fra Fendt er frontlæsseren Cargo 3X65, som passer til traktorerne i 200 og 300 Vario-serien. Fendts frontlæssere bygges på fabrikken Trac-Lift i Tjekkiet.

Derimod må vi venter yderligere på næste trin i føljetonen om den sekshjulede Fendt Trisit. Endnu testes prototypen ved en praktisk test, men der er ikke lagt egentlige planer for en serieproduktion af stortraktoren.

Endnu mere hemmelighedskræmmeri er der omkring udvikling af en selvkørende finsnitter fra Fendt. Der foreligger endnu ikke en dato for, hvornår den vises frem.

Læs også