Juletræsproducenter taber ankesag

Dansk Juletræsdyrkerforening fik i går i landsretten fordoblet bøden fra 200.000 til 400.000 kroner, for at have overtrådt konkurrenceloven.

En dom fra Byretten på Frederiksberg fra i februar blev i går skærpet i Østre Landsret.

Dommen fastslår, at Dansk Juletræsdyrkerforening har overtrådt konkurrencereglerne, ved i deres nyhedsbrev at have skrevet, at man forventede priserne ville stige. Det kan nemlig opfattes som en prisvejledning, og opfordring til at ensarte priserne på juletræer mellem producent og grossist.

Det var Konkurrencestyrelsen, der havde anket dommen til landsretten, da man ikke var tilfredse med bødestørrelsen på 200.000 kroner, som juletræsdyrkerne blev tildelt i byretten. En bødestørrelse som Konkurrencestyrelsens vicedirektør, Kim Sparlund over for Effektivt Landbrug i februar betegnede som meget lille i den slags sager.

Dengang fortalte han, at den normale bøde i den slags sager ligger på 400.000 kroner, og det er nu også det beløb, som landsretten er kommet frem til, at juletræsdyrkerne skal betale.

- Vi er utroligt kede af det, for vi føler virkelig ikke, at vi har brudt os imod konkurrenceloven. Samtidig synes vi også, at vi er så små, at vi ikke mener, at det har nogen betydning for prisen, hvad det er vi går ud at siger, lyder det fra formanden for Dansk Juletræsdyrkerforening, gårdejer Henrik Nissen.

Udover bøden på de 400.000 kroner er juletræsdyrkernes direktør Kaj Østergaard tildelt en personlig bøde på 15.000 kroner, da direktører altid tildeles en stor del af ansvaret i den slags sager. Kaj Østergaards bøde blev dog ikke hævet i forhold til byrets-dommen.

Ingen høj cigarføring
For Henrik Nissen går det meget på sinde, at fastslå der bestemt ikke findes noget kartel med folk der mødes i sorte jakkesæt, drikker dyr rødvin, ryger store cigarer, og derefter dikterer priserne på juletræer i Danmark. Det synes han nemlig fremgår, når han læser mange mediers udlæggelse af sagen.

- Dommen handler om noget helt andet. Vi er dømt for alene at have til hensigt til at tale priserne op. Bagmandspolitiet efterforskning fastslår jo, at vi ikke har påvirket prisen på juletræer. I deres konklusion der fastslår de, at det er udbud og efterspørgsel der fastslår prisen på juletræer. Der findes ingen danskere, der har betalt for meget for deres juletræer, siger Henrik Nissen.

Betydning for andre
Med stadfæstelsen af dommen i går i landsretten, så frygter Henrik Nissen også, at andre landbrugsorganisationer og landboforeninger kan komme i knibe. Han mener nemlig ikke, at hans forening har gjort noget væsentligt anderledes end hvad andre gør.

- Det vi har gjort, det er hvad, der har været almindelig praksis for, hvad man gør i foreninger i det primære erhverv. Men samtidig så må vi jo så nu bøje os i støvet over for både byrets- og landsretsdommen, og så konstatere, at det må man ikke gøre. Vi kan jo ikke bruge som forsvarsargument, fordi andre gør som vi, så er det ikke ulovligt, hvad vi gør, siger Henrik Nissen.

Læs også