Eva Kjer bakker op om Fischer-Boel

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er tilfreds med, at EU’s landbrugskommissær Mariann Fischer-Boel (V) ikke gav sig i mælkedebatten ved mandagens ministerrådsmøde, og åbnede op for mere statslig støtte og lignende.

Der bliver fra mælkeproducenter fra hele Europa igen og igen lagt stort pres på, for at gøre noget ved krisen i mælkesektoren. En nedskæring af kvoter og støtte i flere forskellige afskygninger er bare nogle af de ting, som har været fremme.

Og presset er bestemt ikke blevet mindre efter rådsmødet i Bruxelles i mandags, hvor alle EU’s ministre på landbrugsområdet havde sat hinanden stævne sammen med EU’s kommissionens landbrugskommissær Mariann Fischer-Boel. Et møde som man i den europæiske paraplyorganisation for mælkeproducenter, European Milk Board, er stærkt utilfredse med, da man mener, at der intet nyt kom ud af det.

Den danske repræsentant i mødet, fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), er dog til gengæld godt tilfreds med mødets forløb, når det kommer til mælkeproducenterne.

- Den aktuelle situation for mælkeproducenterne var noget, der blev diskuteret i rigtig lang tid, og her er jeg er tilfreds med, at Kommissæren (Mariann Fischer Boel.red) stod fast på de beslutninger, der allerede er taget i sundhedstjekket, og at vi skal holde fast i det langsigtede perspektiv, siger Eva Kjer Hansen.

- Det var et meget lille vindue, som Kommissionen lod stå åbent til, hvad der kan tages af nye initiativer, lyder det videre.

Dermed mener ministeren, at der vil være meget få muligheder for, at vi for eksempel vil se en udvidelse af mulighederne for at indføre nationale støtteordninger uden EU-godkendelse, som for eksempel Tyskland og Frankrig havde foreslået.

- Nu har jeg ikke selv hørt nogle reaktioner på mødet endnu fra de andre lande, men jeg kan godt forestille mig, at ikke alle er gået lige tilfredse hjem fra mødet, lyder det.

Kvoter har ingen effekt
En nedsættelse af kvoterne, som blandt Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter ser, som den eneste løsning på hele situationen, har den danske fødevareminister også svært ved at se skulle gøre meget gavn.

- En nedsættelse af kvoter er jeg klart imod. Jeg har også svært ved at se, hvad det skulle have af effekt i forhold til den aktuelle situation. Der er jo enighed om, at problemet ikke er kvoteudvidelsen, men en faldende efterspørgsel både i Europa og globalt, siger Eva Kjer Hansen.

Hun forklarer, at det alligevel kun er i meget få lande, hvor kvoten bliver brugt fuldt ud.

- Vi har i stedet brug for stabilitet på området, og så skal vi have udfaset de mælkekvoter i 2015, som vi allerede har planlagt, lyder det fra Eva Kjer Hansen.

Læs også