De fleste kunder i rød bank vil overleve

UÆNDRET: Bliver man placeret i Finansiel Stabilitet's datterbank, vil situationen ikke være anderledes, end den man kom fra, mener Niels Rasmussen.

Størstedelen af de fynske landmænd, som havner i »den røde bank« i forbindelse med Nordeas køb af Fionia Bank, vil overleve. Det vurderer formanden for landboforeningen Centrovice, Niels Rasmussen.

- Jeg tror, man har lært en hel del af det, der skete i Roskilde Bank. Her lavede man en aftale med de aktører, der købte banken, at de efterfølgende kunne vurdere kundeporteføljen og sende dem, de ikke ønskede at overtage, tilbage til Finansiel Stabilitet, siger Niels Rasmussen.

Den model er ikke blevet brugt i forbindelse med Nordeas køb af Fionia Bank.

- Det, at man vælger at bevare en stor del af landmandskunderne i Finansiel Stabilitet, kan man godt vende og tolke positivt. Hvis Finansiel Stabilitet ikke på sigt vurderede landbruget som en god forretning, så havde man nok valgt at binde x-milliarder kroner i disse kunder og sende dem med over i Nordea, siger landboformanden.

De fleste bliver hjulpet
Det betyder ifølge Niels Rasmussen, at Finansiel Stabilitet tror på, at konjunkturerne vender, og at man forholdsvis hurtigt vil kunne gøre en stor del af landmændene, som bliver i Finansiel Stabilitet, til en attraktiv kundegruppe for nye købere.

- Finansiel Stabilitet har også blik for, at der er en gruppe af unge landmænd, som har investeret kraftigt indenfor de seneste år, og som derfor er havnet i en vanskelig situation, hvor de har behov for en hjælpende hånd, siger landboformanden.

- Der er naturligvis også – som Finansiel Stabilitet påpeger – landmænd, som har formøblet egenkapitalen i spekulative forretninger, og det er selvfølgelig ikke dem, man vil kaste sin kærlighed på i første omgang, siger Niels Rasmussen.

Nordea har ikke valg ud
Cirka 800 medlemmer i Centrovice, heraf cirka 400 fuldtidslandmænd, har været kunder i Fionia Bank. Hvor mange af dem, der befinder sig blandt de 2000 erhvervskunder, som Nordea ikke har købt med, vil først være kendt i begyndelsen af denne uge, når alle fået besked herom fra Finansiel Stabilitet.

- Men, understreger Niels Rasmussen, det er vigtigt at forstå, at Nordea ikke har været med i vurderingen af, hvem der skulle med i rød eller grøn kasse. De har købt det, som Finansiel Stabilitet har præsenteret dem for, efter at Finansiel Stabilitet har pillet de erhvervssegmenter ud, som kunne komplicere handlen.

Det fremtidige forhold mellem Nordea og landbruget ser den fynske landboformand fortrøstningsfuldt på.

- Vi kan ikke forvente, at det bliver det samme som med Fionia Bank, men Nordea har en faglig ekspertise og den nødvendige økonomiske muskelstyrke, der skal til for at virkeliggøre de visioner, vi har for vores erhverv, siger Niels Rasmussen.

Hård tider venter
Han lægger dog ikke skjul på, at den kommende tid bliver økonomisk hård for mange landmænd.

- I øjeblikket er vores erhverv voldsomt klemt økonomisk, og det vil komme til at gå hårdt for sig. Men det har som sådan ikke noget med salget af Fionia Bank at gøre. Havner man i den røde bank, vil situationen ikke være meget anderledes, end den man kom fra. Likviditeten er klemt. Der er simpelthen ikke penge i kassen til at betale regninger med, siger Niels Rasmussen.

- Hvis man har en økonomi, der betinger, at man havner i den røde bank, så vil jeg næsten driste mig til at sige, at man er bedre stillet som kunde i Finansiel Stabilitet, end man er i et hvilket som helst andet pengeinstitut, fordi Finansiel Stabilitet vil sørge for at holde bedriften kørende i en periode, siger landboformanden.

- Men, tilføjer han, der er selvfølgelig den ulempe, at man som landmand ikke kan disponere på den lange bane i relation til investeringer i bedriftens udvikling.

Kritisk vurdering
De landmænd, som kommer med over i Nordea, kan ifølge Niels Rasmussen forvente en kritisk, men saglig vurdering fra deres nye pengeinstitut.

- Nordea er kendt for at foretage en kritisk vurdering af sine kunder, men når banken har sagt »ja«, så passer man også godt på dem. Det har jeg tillid til, at man også vil gøre i fremtiden, siger landboformanden.

Niels Rasmussen lægger samtidig ikke lægger skjul på, at Fionia Banks endeligt som selvstændig bank er et tab for fynsk landbrug.

- Vi er kede af, at have mistet et stort regionalt pengeinstitut, som har betydet meget for fynsk landbrug. Men jeg forventer, at Nordea vil føre en aktiv og offensiv politik i forhold til vores erhverv, nu hvor banken skal administrere en ganske stor kundeportefølje indenfor landbruget.

Læs også