Trods lokale lodsejeres protester fastholder Folketingets forligspartier grænsedragningen i Nationalpark Mols Bjerge. Lodsejere dybt skuffet.
Selv om lokale lodsejere har protesteret kraftigt, ligger grænserne for Nationalpark Mols Bjerge fast. Dét er resultatet af et møde i onsdags mellem forligspartierne i Folketinget bag Nationalparklovgivningen.
Beslutningen skal blandt andet ses som et signal for de kommende nationalparker ved Skjern Å og Vadehavet, lyder det fra den radikale miljøordfører, Johs. Poulsen, ifølge Ritzau. Johs. Poulsen kalder indsigelserne fra de protesterende lodsejere i nationalparken i Mols Bjerge for irrelevante, fordi de »først er kommet fem minutter i tolv«, som han siger.
I alt 30 procent af nationalparkens 15.000 hektar land skulle ifølge Johs. Poulsen have været undtaget fra nationalparken, hvis politikerne skulle have lyttet til de indsigelser, der kom fra to nystiftede foreninger af lodsejere i området.
Men kendsgerningen er altså, at alle partier undtagen Enhedslisten fortsat bakker op om den grænsedragning, som blev vedtaget i januar. Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) er begejstret:
- Med den brede politiske enighed, der er opnået om afgrænsningen, får nationalparken et solidt og stabilt fundament. Det bliver den første nationalpark tæt på en storby, og jeg håber, at både de lokale borgere og århusianerne vil tage godt imod parken, når den åbnes senere på måneden, siger han.
Utilfreds
Formanden for den ene af lodsejerforeningerne, Peter Skovgaard, mener derimod, at partiernes beslutning er »endnu et bevis på, at det hele har været besluttet på forhånd«.
- De pæne ord om at lytte til os i høringsfasen har vist sig ikke at være noget værd til trods for, at vi er over 100 lodsejere i foreningen med i alt 5.600 hektar, siger Peter Skovgaard til Effektivt Landbrug.
Ifølge en pressemeddelelse lægger Troels Lund Poulsen nu op til, at den enkelte lodsejer vil kunne indgå frivillige aftaler med nationalparkbestyrelsen, for eksempel om ændret drift mod betaling.
- Arbejdet med nationalparker bygger på frivillige aftaler og lokalt engagement. Den enkelte lodsejer vil ikke blive mødt med krav, fastslår ministeren i pressemeddelelsen.
Peter Skovgaard er imidlertid sikker på, at lodsejerne ikke vil deltage i nogen aftaler om nationalparken.
- Nationalparken er tom. Hver gang, et forslag vil blive behandlet, vil det ikke kunne undgås, at et af vores medlemmer er involveret. Og vi vil ikke være med, understreger han.
Demonstration
Peter Skovgaard vil nu arbejde på at lave en fredelig demonstration til selve åbningsdagen den 29. august for at markere lodsejernes utilfredshed. Hvad demonstrationen i givet fald kommer til at gå ud på, er endnu uvist.
Nationalpark Mols bliver den anden nationalpark i Danmark. Den første, Klithederne i Thy, blev indviet i august sidste år.