De danske landbrugsskoler oplever en samlet stigning i antallet af ansøgere på omkring 30 procent, men i Høng og Roskilde er stigningen endnu større.
Der bliver fuldt hus på Landbrugsskolen Sjælland i Høng, når eleverne om kort tid vender tilbage til andet hovedforløb. De har nemlig fået en ordentlig flok nye kammerater.
Den 2. august startede 60 nye elever på »Grundforløb i dyr, planter og natur« i Høng, og det er en fordobling i forhold til sidste efterår. Uddannelsen rummer elever, der enten vil være landmænd eller dyrepassere. Også på Landbrugsskolen Sjællands afdeling i Roskilde er elevtallet fordoblet.
Skolens forstander, Karl-Åge Hornshøj Poulsen, glæder sig over de mange nye elever, men det vil også betyde ekstra udfordringer for skolen, mener han.
- Vi er selvfølgelig lidt bekymrede for praktikpladssituationen, for mange landmænd er jo ramt af krisen og er nødt til at se på omkostningerne. Men de skal jo fortsat have arbejdskraft til deres produktion, og så må vi fra landbrugsskolernes side bare sørge for at lære eleverne så meget, at de kan konkurrere mod eksempelvis den udenlandske arbejdskraft.
Stærkere grundforløb
Det sker blandt andet gennem et nystartet erhvervs- og jobprojekt, hvor eleverne får et dybere kendskab til jobsøgning og til det at være en god elev.
- Vi sætter flere praktiske timer ind i undervisningen, så eleverne kan blive så parate som muligt til at komme ud, og så de får de kompetencer, de skal have. De prøver forskellige typer stalde, de får flere timer hos svinene og mere markarbejde, forklarer Karl-Åge Hornshøj Poulsen.
Elever, der skal i praktik på svinebrug, har desuden mulighed for at vælge medicineringskurset allerede på det første forløb.
Også på CELF i Nykøbing F. oplever man stor tilgang af nye elever, i denne omgang med en stigning på omkring 40 procent, fortæller studieleder Jes Christiansen.