De utilfredse lodsejere på Mols synes, det bliver pinligt for Miljøministeren, at åbne Nationalpark på Mols om tre en halv uge, hvis der ikke er fundet en løsning, som de kan leve med.
Store protester samtidig med, at Dronning Margrethe II officielt indvier National Mols Bjerge om tre en halv uge, 29. august, kan meget vel risikere at blive en virkelighed.
Det fortæller Peter Skovgaard, formand for »Foreningen af Private Lodsejere i og omkring Nationalpark Mols Bjerge«. I mandags havde bestyrelsen i hans forening, sammen med bestyrelsen i søsterforeningen »Lodsejerforeningen Mols Bjerge Fredningen«, besøg af miljøminister Troels Lund Poulsen (V), hvor de fik forklaret deres synspunkter.
- Hvis ministeren stadig vil have private jorde med i nationalparken, så føler vi, at det vil være yderst pinligt for ham, hvis han skal stå der sammen med dronningen, samtidig med der er uro blandt lodsejerne, siger Peter Skovgaard, der også er svine- og mælkeproducent.
Godt møde med minister
Han fortæller dog, at han synes mødet med ministeren gik fremragende. Man følte, at der blev lyttet til de argumenter, som man fremførte mod nationalparken. En nationalpark, som de private lodsejere føler, er blevet trukket ned over hovedet på dem.
- Vi fik bekræftet af ministeren, at vi ikke var for sent på den med vores indsigelser til trods for, at mange hele tiden har haft travlt med at fortælle os, at det var vi, siger Peter Skovgaard.
Han fortæller, at den kommentar især er møntet på de lokale politikere i Syddjurs Kommune, der ikke har givet meget opbakning, og som hele tiden har sagt til foreningen, der har eksisteret siden maj, at der ikke var mere at komme efter i den sag.
Fremlagde to-trins raket
Ud over at få forsikring på, at man ikke var for sent på den, fik de private lodsejere også præsenteret en løsningsmodel til miljøministeren.
- Vi fremlagde et forslag, som vi kalder to-trins-raketten. Den går ud på, at man først åbner nationalparken på statens ejendom her den 29. august, når man nu alligevel har inviteret dronningen. Efterfølgende så nedsætter vi et udvalg, hvor man kan forhandle med de enkelte lodsejere om hvem, der ønsker at komme med, siger Peter Skovgaard.
Han fortæller, at projektet fra lodsejernes synspunkt slet ikke virker gennemarbejdet. Der er således masser af ting, som man sætter spørgsmål ved.
- Når de ting er på plads, så kan de lodsejere, der har lyst, så gå med, siger Peter Skovgaard, der dog godt er klar over, at de der så alligevel ikke har lyst formentlig, så bliver tvunget med i projektet.
De to lodsejerforeninger på Mols og deres medlemmer ejer, ifølge egne oplysninger, 6.000 hektar jord i det område, hvor nationalparken er tiltænkt. Cirka 80 procent af parkens areal er i privat eje.