Manglende kvittering for afsendelse af e-mail koster sandsynligvis fynsk landmand 300.000 kroner i EU-støtte.
Kan det virkelig være rimeligt, at på grund af en computerfejl, så kan man ikke få udbetalt sin landbrugsstøtte?
Det spørgsmål stiller Stig Benzon og hans far Gorm Benzon, der arbejder med et idealistisk projekt i Bogense på Fyn - et af Europas største bevaringsprojekter for ældre truede husdyrracer, i øjeblikket sig selv.
I april sidste år indsendte de fællesskemaet for 2008 via e-mail, der senere skulle udmønte sig i en udbetalt landbrugsstøtte på 300.000 kroner. Men da det var blevet den tid, hvor støtten skulle udbetales, tikkede der aldrig nogle penge ind på kontoen.
- Da det blev sidst på året og alle andre modtog deres støtte, forstod vi ikke, hvor vores penge blev af. Vi troede, vi måske var udtaget til noget ekstra kontrol. Da vi så ringer ind, bliver vi noget overrasket over at finde ud af, at de siger, at de ikke har modtaget vores ansøgning, siger Stig Benzon, der nu i stedet er meget oprevet over, at man fra Fødevareministeriet ikke vil anerkende, at der er tale om force majeure i den her sag, og man dermed skal have udbetalt støtten alligevel.
- Jeg er meget rystet over den umenneskelige sagsbehandling, som vi har fået fra FødevareErhverv. Jeg synes, det er en meget kynisk forretningsgang, hvis vi ikke får pengene, siger Stig Benzon.
Han kan fortælle, at Fødevareministeriet på hans status på EHA, ministeriets side for enkeltbetaling online, kan se, at alle oplysningerne var til stede til tiden, og at det eneste som manglede var underskriften.
Brandærgerlig sag
Sammen med sin konsulent, Finn N. Jensen fra PlanteavlsKonsulenten Aps, har han klaget over afgørelsen til FødevareErhverv og fået afslag.
Konsulenten havde selv muligheden for at sende ansøgningsskemaet ind, men manglede underskrift fra Gorm Benzon, og det blev derfor familien Benzon selv, der skulle sende mailen til FødevareErhverv
- Det her er en brandærgerlig sag. Her set bagefter ville jeg ønske, at jeg selv havde sendt papirerne ind uden underskrift, så ville der nemlig ikke have været et problem, siger Finn N. Jensen, der vurderer, at som sagen ligger nu, så bliver det svært for familien Benzon at få udbetalt de 300.000 kroner.
Bortkomne papirer
Stig Benzon fortæller, at grunden til, at man i det hele taget valgte at bruge e-mail-løsningen, skyldes, at hans far, som er den hvis navn ansøgningen står i, men som er ved at nærme sig de 80 år, havde forlagt de papirer med pinkoder til elektronisk underskrift, man havde fået tilsendt fra FødevareErhverv.
Man kunne derfor ikke sende det ind med elektronisk underskrift, som man plejer. Da det samtidig var sidste dag inden fristen for ansøgningen, man opdagede at papirerne var bortkommet, kunne man heller ikke nå, at sende det med almindelig post.
Stig Benzon printede derfor de udfyldte papirer ud, som han havde modtaget elektronisk fra sin konsulent, fik sin far til at underskrive, scannede så ansøgningen med underskrift ind og sendte det så på en mail. En fremgangsmåde, som man af Fødevareministeriet havde fået at vide, var helt i orden. Da mailen var sendt troede man, at alt er i orden.
- Efterfølgende har vi ikke kunne bevise, at vi har sendt mailen, da vores computer brød ned i tidsrummet efter. Vi har haft harddisken til undersøgelse hos et computerfirma, men uden held. Der kunne ikke findes data på harddisken og dermed heller intet spor af mailen på harddisken, siger Stig Benzon, der også mislykket har rettet henvendelse til internet-udbyderen, TDC, for at se om, der kunne findes spor af mailen.
De vil jo helst have det elektronisk
Til den dag i dag ved Stig Benzon og hans familie ikke om fejlen lå på hans computer eller om det var en fejl på nettet.
- Staten vil jo selv have, at mere og mere foregår på computer. Men der sker jo fejl med it. Det er jo meget sårbart, og det sker jo også tit, at staten oplever computerfejl. Vi regnede med, at når vi lavede en større redegørelse over hele hændelsesforløbet, så ville man have forståelse for det. De må da kunne forstå, at der selvfølgelig er tale om en fejl, siger Stig Benzon.
De manglende 300.000 kroner vil få stor betydning for Stig Benzons og hans fars projekt, der går ud på at bevare gamle husdyrracer.
- Hvert år skal vi ud at skaffe millioner af kroner, så et beløb på 300.000 kroner er ikke småpenge for os. Det bringer hele vores bevaringsprojekt i fare. Lige nu har vi for eksempel ikke råd til at betale vores foderstofregninger, lyder det fra Stig Benzon, der trods de håbløse udsigter stadig håber på, at projektet ser de penge, som retmæssigt må tilhører det.
Han har derfor kontaktet Venstres fødevareordfører, Henrik Høegh og SF´s Kristen Touborg, som ifølge Stig Benzon, har lovet at kigge på sagen.