Mobil robotmalkning – to år efter

MOBIL MALKEROBOT: Der er nu gået to år siden den biodynamiske landmand Brian Madsen i Glud ved Juelsminde, som den første tog den mobile SAC-malkerobot i brug. Og erfaringerne har været rigtig gode – han er nu klar til at gå skridtet videre.

Det var en verdensnyhed, da virksomheden S.A.C. for to år siden officielt kunne løfte sløret for den første mobile malkerobot hos den biodynamiske landmand Brian Madsen i Glud ved Juelsminde.

Han og 11 andre landmænd i Jylland, der enten har lignende mobile anlæg eller RDS Futureline malkerobotten har over de sidste tre dage på skift holdt åben robotstald, og i går var det Brian Madsen i Glud, der sammen med landmand Niels Rasmussen, Haderslev bød indenfor – eller rettere ud i marken, for at se mobil malkning.

Og erfaringerne har været rigtig gode hos Brian Madsen, der kun ser fordele ved det mobile anlæg:

- Det er nemt at flytte, og det er fantastisk, at vi kan køre dyrene herned, hvor der er mark på begge sider, og de 60 køer kan malkes på stedet, siger han.

Forenkling og bedre udnyttelse
Brian Madsen lægger ikke skjul på at ambitionen var og stadig er, at anlægget selv skal kunne køre i marken. Det skal han til august til Holland for at se ved selvsyn.

- Jeg vil meget gerne lave et nyt anlæg, der kan køre selv, forklarer Brian Madsen, der også ser muligheder i yderligere forenklinger af robotmalkesystemet.

Som for eksempel at kunne flytte mælketanken separat, så man vil kunne køre den fra marken til et andet sted for tømning.

- Her er den nødt til at stå så Arla-bilen kan køre direkte til, forklarer Brian Madsen.

Alt i alt er Brian Madsen meget tilfreds med det mobile anlæg, der er nemt både at betjene og flytte.

- Det er lækkert at kunne flytte dyrene ud i foråret og flytte dem tilbage i efteråret, og som biodynamisk mælkeproducent er det vigtigt med den gode plads til dyrene, forklarer Brian Madsen, med henvisning til, at køerne har marker til begge sider af anlægget.

De eneste små-problemer, der har været med anlægget er edb-softwaren, der jo skal justeres og genstartes en gang imellem.

Brian Madsen så gerne at mobile anlæg blev langt mere udbredte – også ved større malkeproducenter, og han forstår ikke rådgivernes skepsis overfor systemet.

- Ved at bruge det mobile anlæg og lade køerne afgræsse giver en god mark for økologerne efterfølgende, en sanering af marken uden fjernelse af næringsstoffer, forklarer Brian Madsen.

Ikke færdigt koncept
Løsningerne med mobile anlæg er meget individuelle. Nogle vil have selvkørende andre anlæg der skal flyttes.

- Derfor kan man heller ikke sige, at vi har et færdigt koncept. Vi lytter til landmændene og deres ideer og ønsker til et mobilt anlæg, forklarer Niels Dybdal fra S.A. Christensen, der i går var med ved åben robotstald i Glud.

Samtidig tror han heller ikke, at markedet i Danmark bliver særligt stort, men nærmere en vigtig niche som afsæt til markederne længere mod syd i Europa, hvor besætningerne generelt er mindre.

- Mælkeproducenterne herhjemme går efter det kendte og har generelt større besætninger. Til gengæld har vi erfaringer med mindre besætninger i Norge, hvor dyrene flyttes til græsning i fjeldene, og den mobile malkerobot er oplagt, forklarer Niels Dybdal, der tilføjer at man i den kommende tid får besøg fra franske kvæggårde, der skal se nærmere på den danske mobile robotmalkning.

Læs også