Salg af wraphø blev dyrt
DOM: Landmand måtte betale erstatning på 500.000 kroner efter at have solgt wraphø til en hesteejer, hvor fire heste døde.
En landmand, der sælger wraphø, har produktansvaret, hvis noget går galt. Så klar er konklusionen i en sag, hvor fire heste døde som følge af botulisme på grund af døde dyr i høet.
Sagen, der er fra 2005, gik rettens vej og er først for nylig blevet afgjort. Erstatningen lød på 500.000 kroner, men landmandens produktansvarsforsikring betalte regningen.
Landmandens forsikringsselskab, Topdanmark, gør nu opmærksom på de omkostninger, landmanden kan komme til at stå med, hvis han ikke har den nødvendige forsikring.
- Alle landmænd burde have en produktansvarsforsikring, hvis de leverer til andre landmænd, private, stutterier eller lignende, siger direktør i Topdanmark Landbrug, Lars Simonsen, til Effektivt Landbrug.
Han påpeger, at mange hidtil har taget det for givet, at den, der fodrer med et produkt, selv er opmærksom på varens kvalitet. Men som følge af dommen i den omtalte sag har landmanden nu et ansvar.
Vær opmærksom
- Mange tror desuden, at de allerede er dækket ind, idet der i landbrugsforsikringen er en lille dækning som en del af basisforsikringen. Denne dækning er bare for mange landmænds vedkommende ikke stor nok, lyder det fra direktøren.
Lars Simonsen gør opmærksom på, at det særligt er, hvis man leverer wraphø til stutterier eller lignende, at den udvidede produktansvarsforsikring skal tegnes – blandt andet fordi heste er særdeles følsomme over for toksinet, der giver botulisme.
Landmændene kan ganske vist hænge kæder foran på slåmaskinen og presseren for at jage dyr væk. Men harekillinger og andre dyreunger »trykker sig« ofte, så når man høster, er der reelt ikke mange chancer for at undgå, at mus, harekillinger, fugle eller måske en død kat ryger med i wrap-høet.
Godt med fokus
Mæglerne hos Dansk Landbrugsrådgivning er glade for, at der sættes fokus på problemstillingen.
- Der er rigtig mange landmænd, som for eksempel sælger ensilage til andre landmænd, og så skal de tegne produktansvar som et ekstra tilvalg, siger forsikringsmægler Peter Quitzau fra DLBR Forsikringsrådgivning.
Han påpeger, at der er rigtig mange, der ikke har denne forsikring, men at de tegner den, når de bliver opmærksomme på det.
Hjælp
- Denne forsikring virker faktisk på to måder. Hvis nu landmanden ikke har gjort noget forkert, så kan forsikringsselskabet også stå for at afvise en uberettiget sag, forklarer Peter Qiutzau.
Han mener, at langt de fleste landmænd i dag har behov for en egentlig produktansvarsforsikring, da mange handler sammen.
Ifølge Topdanmark meldes der om cirka ti tilfælde om året med botulisme. Lars Simonsen oplyser, at en forsikring koster fra 500 kr. og op til 2.000 kr. årligt, afhængigt af, hvor meget foder landmanden sælger.
Rådet til hesteejerne er at se sig godt for, når hestene fodres.
- Foderet må ikke lugte dårligt, og hvis der er rester af skind, fjer eller andet aftryk, som kunne tænkes at stamme fra et dødt dyr, så smid det væk og lad være med at give hesten det. Leverer man ballen tilbage til landmanden, plejer han at bytte den med en ny, forklarer Lars Simonsen.