I gang med børsten

MALKEKVÆG: Gårdejer Torben Kragh fra Henne kalder det en hobby at udstille på et dyrskue og sammenligner det med at deltage i en sportsgren.

Siden 1992 har Torben Kragh været en aktiv udstiller på dyrskuet, og i år er ingen undtagelse - snarere tværtimod. Han og medarbejderne på gården har udvalgt og tilmeldt 26 af de 220 malkekøer, der normalt går i stalden på gården Over Fiddevej 33 i Henne.

- Det er blevet en hobby, og jeg sammenligner det gerne med at dyrke en sportsgren som f.eks. fodbold.

Sådan lyder det fra den aktive udstiller, der ligesom fodboldspillerne godt ved, at det ikke nytter at komme til et mesterskab uden at have forberedt sig. Inden et dyrskue er der masser af forberedelser, og der skal også trænes.

- Vi er begyndt at klippe dyrene og træne med dem, fortæller Torben Kragh, der dog ikke opfatter træningen som et problem.

- Når køerne først har stået bundet et par timer, har de vænnet sig til det, og så er det ikke det store problem at trække dem ud, noterer Torben Kragh, og de to køer, der skal trækkes ud og fotograferes, opfører sig også nærmest eksemplarisk.

Konkurrenter og kolleger
For Torben Kragh gælder det om at kunne præsentere sine dyr bedst muligt på skuet, og det er ikke af hensyn til de tilskuere, der kommer og kigger på - det er af hensyn til dommere og kolleger:

- Vi skal vise, hvad vi kan i forhold til de andre udstillere, og vi går meget op i avl, så det er et godt udstillingsvindue for os, lyder det fra Torben Kragh, der tidligere har hentet mange topplaceringer og også håber at kunne blande sig i år.

Han vil gerne kunne sætte de andre udstillere på plads, men som han siger:

- Det er kun på banen, at vi er konkurrenter. Ellers er vi kolleger, og det giver en rigtig go' social kontakt, der faktisk er det halve af det hele, påpeger Torben Kragh overfor Landbrug Syd.

Familien på udflugt
Torben Kragh har fire mand ansat på gården, og de hjælper også til med forberedelserne, om end der også blandt dem er stor forskel i interessen for udstilling, men også en tidligere medhjælper er på plads og klar til at række en hånd:

- Der er tale om et holdteam, lyder det fra udstilleren, der udstiller køer i alle aldre, men flest ungkøer.

Hele familien er involveret i udstillingen i Varde. Torben Kraghs tre døtre deltager også aktivt med at trække, så der er tale om en familieudflugt, hvor også 26 køer kommer med - herunder et par rødbrogede.

Torben Kragh finder i det hele taget dyrskuet for vigtigt for landbruget - det giver en kontakt med de folk, der ikke normalt har med landbruget at gøre. På førstedagen kommer der mange børn fra områdets skoler, og han finder det vigtigt, at der også er tid til at snakke med dem.

Læs også