Meget nemt at komme af med slagtesvinene

SVINEMANGEL: Det har aldrig været lettere at komme af med grisene, lyder det fra en landmand. Antallet af slagtesvin der skal transporteres til slagterierne, er konstant nedadgående, lyder det fra SPF. Der er dog ikke mangel på svin, lyder det fra Danish Crown.

Der mangler ikke svin på Danish Crowns slagterier.

Sådan lyder meldingen fra Danish Crowns direktør for svinekødsdivisionen Morten Petersen. Alligevel oplever svineproducenter det nemmere end nogensinde at komme af med deres dyr. Samtidig kan transportfirmaet SPF berette om en nedadgående trend, hvor slagtesvinene bliver færre og færre.

- Jeg kan komme af med mine grise, hvornår jeg vil. Det har jeg aldrig oplevet før, siger svineproducent Kim Wamsler nær Lejre på Sjælland.

Om året producerer han 12.000 slagtesvin og det er i sær i de sidste to måneder, at han har oplevet, at det er usædvanligt nemt for ham at komme af med sine svin.

- Jeg plejer at levere om onsdagen, men i den her uge har jeg leveret i dag (mandag.red), fordi jeg skal noget på onsdag. Sådan noget har man aldrig kunnet før. Havde man leveringsdag om onsdagen, så var det om onsdagen, der skulle leveres. Det er blevet meget lettere, lyder det fra Kim Wamsler.

Han tror helt klart, at grunden til det er blevet lettere, er fordi slagterierne, mangler svin.

Skåret ti lastbiler væk
I transportfirmaet SPF kan direktør Peter Skov Madsen også fortælle, at trenden klart er nedadgående for slagtesvin. Om det ligefrem skulle være tilfældet, at slagterierne, skulle mangle slagtesvin, kan han dog ikke sige noget om.

- Vi kan bare konstatere at uge for uge, der får vi færre og færre slagtesvin at transportere. Og det er sådan set over hele landet, at det forholder sig sådan, siger direktøren.

For SPF har de færre slagtesvin betydet, at man over de sidste 12 måneder har nedjusteret vognparken med ti lastbiler og lige så mange chauffører.

- Det er vi selvfølgelig meget kede af, men vi har ikke noget valg. Vi er nødt til at trimme vores forretning efter forholdene, siger Peter Skov Madsen.

Han kan dog fortælle, at hvor der bliver nedjusteret på transporten for slagtesvin i Danmark, så opjusterer SPF-selskabet på transporten af smågrise til Tyskland. Her har man indtil videre fået fire nye vogne og chauffører.

Mangler ikke slagtesvin
Til trods for det tilsyneladende aldrig har været lettere at komme af med svinene for producenterne, og til trods for der er en faldende trend i markedet, der betyder færre svinetransporter til de danske slagterier, så er situationen ikke kommet så langt ud, at der mangler svin. Det fortæller Morten Petersen, direktør i Danish Crowns svinekødsdivision.

- Det er helt normalt for årstiden, at mængden går ned nu, siger han.

Han fortæller, at hvordan den generelle mængde ser ud, og om der bliver en mangel i fremtiden, det ved man først, når de næste prognoser kommer.

Læs også