Tyskland tilbyder bedre konkurrencevilkår

GENERALFORSAMLING: Stigende omkostningsniveau og politisk modvilje skader konkurrenceevnen og kan sende dansk landbrug direkte til Tyskland, hvor landbruget bydes langt bedre forhold, lyder advarslen fra formand for Sønderjysk Landboforening, Henrik Frandsen, der på foreningens generalforsamling langede hårdt ud efter politikere, skattekommission og myndighedsbehandlere.

Danske landmænd har én ting til fælles for tiden, uanset om de er planteavlere, svineproducenter eller mælkeproducenter – ingen af dem tjener penge. Og hverken politikere eller myndigheder gør ret meget for at gøre livet lettere for landbruget – tvært imod. Det var blandt hovedbudskaberne i forbindelse med generalforsamlingen tirsdag aften i Sønderjysk Landboforening, hvor formand Henrik Frandsen kunne aflægge beretningen for ikke mindre end 225 fremmødte landmænd i Agerskov.

Henrik Frandsen gik med en direkte sammenligning med Tyskland ind i de mange forhold, der adskiller vilkårene for landbrugsdrift herhjemme og syd for grænsen.

I Tyskland udbetales alle EU-penge den 1. januar, og miljøsagsbehandlingen ved eksempelvis et nyt staldprojekt tager tre måneder mod op til to år i Danmark. Også omkring etableringen af biogasanlæg har Tyskland for længst overhalet Danmark med flere længder. Her tager et biogasprojekt blot et år fra planlægning, til der flyder gas i rørene.

Og ifølge Henrik Frandsen kan det få markante konsekvenser fremadrettet for dansk landbrug, der let kan gå hen og blive dansk-tysk:

- Det er kun os gamle, der er stavnsbundet til vores gård, vi kan ikke reddes. De unge ser verden helt anderledes og flytter derhen, hvor vilkårene er bedst. Det er sådan set nok at flytte 30 kilometer sydpå, hvis vi ser på de vilkår, som de tyske myndigheder byder deres landmænd, sagde Henrik Frandsen.

Tysk turbo-landbrug
Henrik Frandsen mener, at man i Tyskland har haft langt bedre held med at satse på landbrugsproduktion som et område der skal vokse.

- I dag går 25 procent af den tyske landbrugsproduktion til eksport, mens landet for få år siden end ikke var selvforsynende, konstaterede Henrik Frandsen.

Og Henrik Frandsen mener, at man allerede nu ser toppen af de første konsekvenser af den danske landbrugspolitik. Danske landmænd investerer i Tyskland og Østeuropa. Samtidig ventes den danske smågriseeksport til Tyskland i år at runde 6 millioner grise. Resultatet har været massive slagteri-lukninger i Danmark, både på grund af for få leverancer af slagtesvin – men især på grund af tyske slagteriers langt bedre konkurrenceevne hjulpet på vej af billig østeuropæisk arbejdskraft.

Henrik Frandsen kom i den forbindelse ind på de forudsigelser, der har sagt, at smågriseeksporten ventes at stige med 1 million grise om årer til den når 12 millioner styk om året.

Skattereform rammer hårdt
Med den nye skattereform er der lagt op til flere forskellige afgifter, der hver især vil berøre landbruget. Og Henrik Frandsen langede i den forbindelse ud efter den vifte af grønne afgifter, der er lagt op til.

- Og så har man endda opfundet en helt ny afgift på mælkefedt og mætte fedt. Den afgift er fuldstændig uacceptabel, da den i praksis vil virke som en afgift på mejeridrift, konstaterede Henrik Frandsen, der mener, at regningen i sidste ende kun kan betales af landmændene.

Til gengæld glæder han sig over, at den foreslåede metan-afgift og kvælstof-afgift blev taget af bordet. Alligevel frygter Henrik Frandsen for konsekvensen af skattereformen for landbruget, som han mener lige så stille vil ødelægge den sidste bid konkurrenceevne.

Hamlet og konspirationsteorier
Trods de dystre udsigter for landbruget, var der plads til både humor og ironi fra Henrik Frandsen, der mente at William Shakespears med »Hamlet« havde helt ret med det berømte citat: »Something is rotten in the State of Denmark«.

- Det kan jo frit oversættes til - »der er noget råddent i den danske stat«, og sådan har det stort set været lige siden, lød fra Henrik Frandsen, der også med et lunt smil på læben kom ind på, hvem der egentlig bestemmer i det danske samfund, og om der i virkeligheden er tale om konspirationsteorier:

- Hvis man er tilhænger af konspirationsteorier, kan man jo godt få den mistanke, at når det gælder miljøgodkendelsesordningen, så er både landspolitikerne og lokalpolitikerne fjernet fra indflydelse. Man kunne faktisk godt få den mistanke, at der er lavet en alliance mellem Miljøstyrelsen og Det Økologiske Råd, så udviklingen i dansk landbrug blev sat i stå indtil de nye vandramme- og Natura 2000-planer ligger klar. Men det er jo kun tankespind.

Valg og regnskab
I forbindelse med generalforsamlingen var der valg til bestyrelsen. Det gav genvalg til Jette Jacobsen, Gabøl, Hans Pedersen Schmidt, Arnum og Christian Lund, Skodborg. Nyvalgt blev Henrik Petersen, Tønder Mark, der er økologisk mælkeproducent. Han erstatter Arne Christensen, Abterp, der ikke ønskede genvalg.

Sønderjysk Landboforening kom flot ud af 2008 med en omsætning på 87 millioner kroner og et overskud på 1,5 millioner kroner. Det skal ses i forhold til 2007, hvor omsætning blev 74,4 millioner kroner, og der var et underskud på knapt 1,3 millioner kroner.

Læs også