TILSKUD: Rart med de ekstra millioner til at få udryddet puklen i miljøgodkendelsessager, men de gør det ikke alene, lyder det fra en af de kommuner med langsomst behandlingstid.
100 millioner kroner.
Så mange penge er der nu sat af til, at landbruget kan få styr på sagerne om miljøgodkendelser. Det trecifrede millionbeløb er kommet i stand efter en aftale mellem Kommunernes Landsforening og miljøminister Troels Lund Poulsen. Ud af de 100 millioner kroner, skal 43,5 millioner kroner fordeles blandt kommunerne, så man kan få afsluttet de mange sager, der allerede nu ligger og hober sig op rundt omkring. Resten af pengene skal bruges på forhindre, at problemet opstår igen i fremtiden.
De 43,5 millioner kroner bliver udbetalt a conto til hver kommune alt efter hvor mange sager, hver kommune har haft i 2007-2008. Løser en kommune flere sager end det på forhånd fastsatte antal, får de flere penge. Løser de færre sager end det fastsatte, risikerer de at skulle betale penge tilbage.
Kommunerne skal på husdyrområdet nå 2.352 afgørelser i 2009. I 2008 nåede de kun frem til 800 afgørelser. Miljøminister Troels Lund Poulsen lover altså tre gange så mange afgørelser i miljøgodkendelsessager i 2009 end der var i 2008.
Godt regeringen er opmærksom
I Tønder Kommune, der er en af de kommuner med flest sager om miljøgodkendelser på husdyrområdet, og som i sær blev hængt ud, da de i november sidste år lå i bunden af Miljøstyrelsens liste over kommunernes sagsbehandlingstid, er man glade for udsigten til de ekstra millioner fra staten.
Her fortæller Teknik- og Miljøudvalgsformand, Hans L. Hansen (V), at man uden de ekstra midler alligevel selv, er ved at få styr på det hele i Tønder. På nuværende tidspunkt har man 95 sager liggende og sagsbehandlingstiden er nede på fire måneder i kommunen. Det er den kommet ned på, efter man tilførte området to millioner kroner, og hyrede to eksterne partnere, miljørådgiverne Orbicorn og revisorfirmaet Rambøll.
- Vi er da glade for, at regeringen er opmærksom på det her problem, vi har haft i kommunerne. De penge, vi får, er da nogle vi sætter pris på. Vi har været utroligt kede af den lange ventetid, vi har haft tidligere, siger Hans L. Hansen.
Der har tidligere været historier, hvor landmænd har ventet to år på en afgørelse fra Tønder Kommune.
Mangler folk
I Billund Kommune, der ligesom Tønder lå i bunden af Miljøstyrelsens liste fra november med kun en enkelt sag afsluttet ud af 36 i 2008, er meldingen dog langt fra så positiv som fra Tønder.
- Penge kan man altid bruge. Det er vi glade for, men hvis vi ikke har nogle ansatte til at kunne behandle sagerne, så hjælper det ikke så meget, siger Inger Donslund (S), formand for Miljø- og Teknikudvalget i Billund Kommune, der fortæller, at det er meget svært at finde arbejdskraft i kommunerne til folk, der kan behandle miljøgodkendelsessagerne.
Realistisk at nå det
Et af de firmaer, som Billund dog kunne overveje at hyre, er Nature Consult, der har base i København og Fredericia, og som har specialiseret sig i m