Man kan ikke lige se det, men smittekimene gemmer sig i revner og sprækker i stalden.
God rengøring går aldrig af mode. Det er helt sikkert. Men med de store krav til hygiejnen i moderne landbrug skal desinfektionen også udføres med omhu. Selvom den almindelige rengøring fjerner en stor del sporer, vira, svampe og bakterier, er en sådan reduktion ikke nok.
- På overflader og i sprækker sidder der en biofilm, som skal væk med et rengøringsmiddel. Herefter skal smittekimene fjernes med et desinfektionsmiddel, der kommer ind alle steder, forklarer Jonna Daugaard, der er Sales Manager og landbrugskonsulent for Chemsearch Danmarks landbrugsdel.
Hun anbefaler, at man først bruger midlet Jerico, der heldigvis ikke får mure til at falde, som i den bibelske by Jerico. Nej, ifølge Chemsearch er der faktisk tale om et skånsomt middel, der da også opfylder kravene til det svenske BRA MILJÖVAL. Efter at Jerico har virket, kan man så bruge desinfektionsmidlet OXY-D til stalde med dyr.
- Alle leverandører anbefaler naturligvis deres produkter. Men vi lader vores teste grundigt, og derefter er det fortrinsvis mund til mund metoden, vi bruger. Vores kunder holder nemlig ved, når de først har prøvet tingene, siger Jonna Daugaard.
Firmaet bruger ofte kontrakter, så en produktion løbende tilses. På den måde undgår landmanden ubehagelige overraskelser.
Mangler kolleger
Og mund til mund metoden ser da også ud til at virke. I hvert fald mangler firmaet til stadighed landbrugskonsulenter.
- Vi vil helst have folk, der har en landbrugsuddannelse selv. Det er faktisk meget vigtigt. I dag er det meget store landbrug, vi har med at gøre, og vi skal være meget professionelle, siger Jonna Daugaard.
Selv har hun en baggrund i Matas, men efter fem år i Chemsearch med landbrug som speciale har hun tillært sig den fornødne viden.
- Og jeg er meget glad for, at det her ikke er så tøset. Jeg foretrækker at hoppe i de grønne gummistøvler og så ellers komme ud på bedrifterne, slår Jonna Daugaard fast.
Ej blot til svin
Selvom det fortrinsvis er svineproduktioner, der er kerneområdet, har firmaet også en del kvægbrug som kunder.
- Men vores produkter rækker også ud over dyrene. Det kan for eksempel være sæbe til medarbejderne. Når vi kommer ud til landmændene, gennemgår vi hele produktpaletten. For det er ikke uden betydning, om det er en kvæg-, smågrise-, eller slagtesvinsproduktion. Det har også betydning hvor mange medarbejdere, der er på stedet, og hvad de arbejder med, forklarer Jonna Daugaard.
Et konsulentbesøg kan derfor godt tage flere timer, inden bedriften er gennemanalyseret. Derfor kommer hun heller aldrig ud uopfordret.
- Det kunne jeg aldrig finde på. Folk har travlt, og henvender sig af sig selv. Det eneste vi gør, er en sjælden gang at sende materiale ud. Ellers går det fra landmand til landmand, siger Jonna Daugaard.
Chemsearch er en del af NCH-gruppen, som har været i Danmark siden 1967.