Selskaberne betaler forskelligt

KORN-AFREGNINGER: Afregningsprisen på samme parti korn kan variere betydeligt alt efter selskab. Konsulent opfordrer landmænd til at undersøge markedet grundigt.

Kvalitet, mængde og pris er den samme. Alligevel kan der være flere tusinde i forskel på afregningsprisen, når landmænd sælger kornpartier til danske grovvareselskaber.

Det viser en undersøgelse som Effektivt Landbrug har foretaget i samarbejde med planteavlskonsulent Michael W. Lønbæk, Centrovice på Fyn.

Et fiktivt eksempel på salg af et parti foderbyg på 100 ton viste en forskel på små fem tusinde kroner imellem den højeste og den laveste afregningspris.

Forskellen opstår fordi de enkelte selskaber tager sig forskelligt betalt for tørring, oprensning og analyse.

Forhandling med selskaberne
Michael W. Lønbæk har gennemregnet eksemplet ud fra høstbetingelser, som de tre store aktører, DLG, Danish Agro og Overgaard Agro har offentliggjort for høsten 2008.

- Jeg er faktisk overrasket over, hvor stor forskellen i sidste ende er for kornsælgeren. Jeg vil derfor råde til, at landmændene grundigt undersøger markedet, så man ikke snyder sig selv ved indgåelse af kornkontrakter, siger Michael W. Lønbæk.

Ifølge planteavlskonsulenten er der tradition for, at individuel forhandling med selskaberne kan medføre bedre vilkår i kornkontrakterne.

- Jeg kender flere eksempler på landmænd som har forhandlet sig frem til en lavere takst på eksempelvis tørring eller oprensning. Det er altså ikke kun de offentliggjorte høstbetingelser alene, som afgør om et selskab kan tilbyde gode priser, siger han.

To procents urenhed
Eksemplet med foderbyg viser, at Overgaard Agro, Havndal ved Mariager, i dette tilfælde betaler bedst. Den høje afregningspris skyldes primært besparelser på oprensning.

- Vi opererer med en basisrenhed på 98 procent, hvorimod andre selskaber oprenser til basisrenhed på 100 procent. I praksis betyder det, at foderkorn med op til to procents urenheder ikke får fradrag hos os, siger salgschef Hans Nicholaisen fra Overgaard Agro.

- Det er en bevidst strategi fra vores side, at landmænd ikke skal forhandle for at få gode vilkår hos Overgaard Agro, fortsætter Hans Nicolaisen.

Rimelig oprensning

Ifølge Michael W. Lønbæk er oprensningen et af de punkter, hvor selskaberne kunne tilbyde landmændene mere fair vilkår.

- Jeg vil mene, at en basis på 99 procents urenheder ville være rimeligt, da det i praksis betyder, at de værste urenheder uden næringsværdi er fjernet. Samtidig undgår man frarensning af knækkede kerner, som sker, når kornet oprenses til 100 procents renhed, påpeger konsulenten. 

Michael W. Lønbæk forventer, at landmændene må påregne tid til både grundigt skrivebordsarbejde og forhandlinger med de forskellige selskaber, hvis de bedste kontraktvilkår skal opnås.

Læs også