(EFFEKTIVT LANDBRUG) Græsmarkerne tegner til at hente meget af det ind her i efteråret, som blev mistet tidligere på sæsonen. Nu venter 5. slæt i græsmarkerne plus 2. slæt efter helsæden.
Ikke mindre end 281 millimeter regn faldt der i august på Tinghøjgaards marker, og det kom til at sætte sig spor på flere måder.
En af følgerne blev et udbyttetab på omkring 25 procent i vinterhveden, hvor der blæste hele aks af. Til gengæld spirede aksene ikke, så kvaliteten blev fin alligevel.
- På et tidspunkt fik vi 160 millimeter regn i løbet af fire dage. En dag, hvor der var skybrud, stod der 20 centimeter vand i kalvehytterne, så da vandet var sunket igen, måtte ud og give en masse ekstra strøelse, husker Bøje Pedersen.
Han nægter at klynke over besværlighederne under henvisning til, at den slags jo nu engang sker, når man driver landbrug.
Planen var egentlig, at der skulle have været tilsået et areal med vinterraps, men det måtte opgives, da det blev for sent som følge af den forsinkede kornhøst. Såningen af 125 hektar vinterhvede og 50 hektar vinterbyg, som blev afsluttet i onsdags, kom også til at drille lidt på grund af regnbygerne i den seneste tid.
Såningen af vintersæden var blevet trukket lidt, så afgrøderne ikke skulle vokse sig for kraftige til vinteren på grund af det milde efterårsvejr - med risiko for angreb af svampesygdomme.
- Vi har solgt dette års høst af græsfrø, vinterbyg og vårbyg. Derimod har vi hveden liggende på lager i håb om, at prisen vil stige. Nogle gange bytter vi korn væk for kraftfoder eller kalvefoder, fortæller Bøje Pedersen.
- I år har vi for første gang selv kørt al gyllen ud. Nu mangler vi kun at køre noget ud på frøgræsmarkerne, føjer han til.
Græsmarkerne tegner til at hente meget af det ind her i efteråret, som blev mistet tidligere på sæsonen, hvor tredje slæt ikke rigtigt gav noget. Fjerde slæt, som blev taget omkring den 10. september sammen med første slæt efter helsæden, gav godt. Nu bliver der tilmed et femte slæt som følge af de gode vækstbetingelser her i efteråret - plus et andet slæt efter helsæden, i alt 300 hektar som forventes bjærget til november.
Hvis vejret er til det, starter finsnitningen af de 248 hektar majs på Tinghøjgaard i dag.
- Jeg tror som helhed på et rimeligt udbytte, selv om cirka 50 hektar af majsene var hårdt medtagne af tørken i juli. Men de har heldigvis nået at rette sig meget i august og september, fortæller Bøje Pedersen.
Der er også blevet snittet majs for et par naboer, hvoraf den ene somme tider kører fra, når der ensileres på Tinghøjgaard.