Lysten driver værket

(LANDBRUG FYN) Det skal være sjovt, siger den tidligere formand for Landsforeningen Dansk Æselavl, der betegner æsler som intelligente og forsigtige - men ikke stædige!

En særdeles sejlivet myte siger, at æsler er stædige.

- Det er det rene vrøvl, siger den tidligere mangeårige formand for Landsforeningen Dansk Æselavl, Knud Erik Grønbek Rasmussen, Sallingeskov, der sammen med sin kone, Tove, har beskæftiget sig med æsler i mange år, og som de sidste 30 år har udstillet på dyrskuet i Odense.

- Æsler er ikke stædige, fastslår Knud Erik Rasmussen. De er intelligente og kontaktsøgende og nemme at omgås. Men de er forsigtige. De går ikke ud på noget ukendt, og det opfattes af nogle som stædighed.

- Hvis for eksempel et æsel skal ud på nylappet asfalt, over jernbaneskinner eller andet, som det ikke kender, så skal tingene lige undersøges først. Hvis det ikke er nok, går vi lige selv et par gange frem og tilbage, så de ser, at det ikke er farligt. I øvrigt har jeg fået fortalt, at det kinesiske skrifttegn for æsel direkte oversat betyder »klog, intelligent hest«.

Tove og Knud Erik Grønbek Rasmussen ejer og driver Lille Nørregård i Sallingeskov ved Ringe, som hans forældre købte i 1928. Knud Erik overtog gården i 1962, og året efter blev Tove og Knud Erik gift. Arealet er på 25 ha. Tidligere var der både køer og grise, men i dag består besætningen udelukkende af æsler og heste.

- Vi startede med et æsel, da børnene var små, fortæller Tove. Det udviklede sig. Vi begyndte at avle på dem. Det var interessant, og pludselig var der mange. For øjeblikket har vi godt 25 æsler.

- Da børnene blev større, fik vi en Islænderhest. Sammen med vores datter Betina, der bor i Havndrup, har vi tilsammen godt 100 Islandske heste, og vi har nogle få af dem her.

- For nogle år siden startede vi med Shire heste, der er verdens største hest, fortæller Knud Erik. Dem har vi fire af nu, og vi har udstillet både i Odense og i Herning.

- I årenes løb har vi fået masser af præmieskilte, rosetter og medaljer. Men vi udstiller ikke for præmiernes skyld. Det vigtigste er, at det skal være sjovt. Det er lysten, der driver værket.

- Med æslerne har vi været til show mange steder i årenes løb. Vi har begge et godt tag på dyr. Når de har vores tillid, så gør de, hvad vi beder dem om. Vi har haft mange oplevelser med æslerne. Blandt andet har jeg trukket med æsler inde på Den kongelige Ridebane på Christiansborg ved De kongelige Staldes 300 års jubilæum.

Tove og Knud Erik Rasmussen understreger, at æsler er meget sociale dyr:

- For eksempel kan vi ligge oppe i sengen og høre, når de har fået føl. Mens en hoppe er ved at føde, er der fuldstændig ro i æselflokken. Men når det hele er overstået, og der er liv i føllet, stiller de sig i en rundkreds og skryder som velkomst til den lille ny.

- Vore æsler har også forhindret et par indbrudstyve i at komme ind. En nat skrydede de helt vildt. Vi kunne høre, at der gik nogen ude i haven, og vi troede, at æslerne var rendt ud. Et par dage efter fik vi at vide, at naboens B&O-anlæg var blevet stjålet. Men her jog æslerne de ubudne gæster væk - med fuld musik.

- Æsler er intelligente og har en god hukommelse, siger Knud Erik. Engang klagede en dame i Jylland over, at hendes æsel gik over i venstre side, når hun kom kørende og nåede til asfaltvejen. Jeg mindede hende om, at æslet var importeret fra England for 10 år siden. Det kunne huske, at det havde lært at gå i venstre side.

- I øvrigt er æsler næsten altædende, og de er gode til at rydde op. De æder gerne skvalderkål, tidsler, brombærranker, og brændenælder - og allerhelst gråbynker.

Knud Erik Rasmussen har i 27 år været i bestyrelsen for Landsforeningen Dansk Æselavl, heraf de fleste år som formand - et hverv han stoppede med i foråret 2006. Han har været med til at starte en tilsvarende forening i Norge, og han har mange gange været i Sverige som dommer.

- Vi kører meget med æslerne, fortæller han. Blandt andet har vi kørt brudepar hjem med firspand. Via arbejdet med æslerne har vi været mange steder og har bekendte og kontakter i mange lande. Vi har været inviteret til Bruxelles af byens borgmester, og vi har invitationer til Brasilien og Australien.

TEKST OG FOTO: ANDERS KURT SIMONSEN

Læs også