Fra Vejen til Kenya
(LANDBRUG SYD) Janne Hansen bor i tre uger hos en landmand i de kenyanske bjerge for at se, hvordan en afrikansk landmand og familie lever.
Janne Hansen er i dag langt væk fra hunden Trine og katten Lea. Hun har forladt sin bopæl på en ejendom i udkanten af Vejen for i stedet at undersøge, hvordan hverdagen ser ud for en landmandsfamilie i Kenya, og hun glæder sig til at se forskellen mellem danske og afrikanske landmænd.
- Jeg skal bo hos den samme familie i tre uger og følge deres hverdag fra morgen til aften, fortæller den tidligere redaktør på Landbrug Syd, der i weekenden satte kursen mod Afrika.
Hun gør det dermed klart, at hun er i det afrikanske for at se på praktisk landbrug og ikke for at følge det organisatoriske. Hun bor hos en familie bestående af forældre, tre sønner på 22, 20 og 18 år samt en datter på 11 år.
- Jeg har fået at vide, at landmanden har kvæg og planteavl, men ellers kender jeg intet til forholdene på stedet, konstaterer Janne Hansen.
Familien bor i et bjergområde, hvor der er meget tedyrkning og dyrkning af sukkerrør, og hun kommer til området i den såkaldte »korte regntid«. Hun glæder sig over, at det primært regner om natten, men området er meget plaget af myg, så hun har myggenet pakket ned i kufferten.
Den afrikanske familie er en del af Luhja-stammen, der holder til i det tættest befolkede område i landet ikke langt fra Viktoriasøen og den eneste tilbageværende regnskov i landet.
Det er Morgenavisen Jyllands-Posten, der står bag turen i projektet »3 uger i den tredje verden«, hvor 505 af avisens læsere tog mod udfordringen, da JP Explorer efter sommerferien søgte 15 danskere med mod på eventyret - og på at fortælle alle os andre om mødet med det fremmede.
- Vi skal besøge 15 forskellige U-lande, og det sker i samarbejde med Danida, fortæller Janne Hansen, der ikke lægger skjul på, at hun har eventyrlyst i blodet. Det er langt fra første gang, hun er af sted på egen hånd – også flere afrikanske lande er tidligere besøgt:
- Jeg elsker Afrika, og jeg skal da også gense Karen Blixens hjem i Kenya, lyder det fra Janne Hansen.
To gange tidligere har hun besøgt netop Kenya, men hun kan remse en række andre lande op, hun tidligere har besøgt. Hun har også besøgt landmænd i Uganda og været på få meters afstand fra rigtige gorillaer og chimpanser, hvor vi andre må nøjes med dyreparken i Givskud…
Janne Hansen mener, at hun er den eneste af de 15 udvalgte, der skal ud og besøge en landmand med jord under neglene. Andre har valgt f.eks. jordmødre, musikere, teaterfolk og fotografer.
I de tre uger kan Janne Hansen og de 14 andre eventyrlystne danskere opleves på Internettet. De fører dagbog på projektets hjemmeside www.3uger.dk.
På hjemmesiden findes et stort undervisningsmateriale for eleverne i folkeskolens ældste klasser og gymnasiet, som her i tre uger har en enestående mulighed for at få hverdagen blandt verdens fattigste tæt ind på livet. Eleverne kan nemlig via nettet være med til at fjernstyre de 15 og dermed få svar, hvor der er noget at spørge om.
- Jeg skal dagligt lave noget til hjemmesiden, men der er 12 kilometer til nærmeste Internetcafe, og her inden afrejsen ved jeg ikke, hvordan jeg skal komme frem og tilbage, konstaterer Janne Hansen.
Når hun kommer hjem, skal hun også skrive en artikel til avisen, ligesom det er et krav, at hun holder et par foredrag. Endnu har hun ingen aftaler på plads, men hun kunne forestille sig, at der vil være nogle danske landbrugsforeninger/seniorklubber/landbrugsskoler/landboungdom, der er interesseret i et lysbilledforedrag om landbruget i Kenya, hvor hun er fire uger – for som hun siger:
- Jeg tager lige en uge ekstra, for jeg vil da også godt lige se en løve eller to…