DB-tjek på svineproduktionen
(LANDBRUG FYN) Variationen i svineproducenternes dækningsbidrag er alt for stor, så stadig mere fokus og tjek på resultaterne er en mulighed for at bedre indtjeningen, påpeger rådgiver Ulrik Christensen, Svineafdelingen hos Agrogården.
- Der er penge at hente for de svineproducenter, som ikke er med på toppen af hitlisten. Med historisk lave renter er finansieringen og kapitalomkostningerne de fleste steder i bund, så det er på dækningsbidraget, pengene skal tjenes, siger Ulrik Christensen, der er svinerådgiver hos Agrogården, Landboforeningen for Fyn og Øerne.
Den omtalte hitliste udarbejdes hvert kvartal for de producenter, som selv laver E-kontrol og har økonomien med samt for de E-kontroller, der laves i foreningsregi sammen med økonomirapportering.
- Vi skiller dækningsbidraget ad. For eksempel med foderudgifter i forhold til andre og i forhold til gennemsnittet. Diverse omkostninger for soholdet bliver fordelt mellem dyrlæge og medicin, avlsomkostninger samt produktionsrådgivning.. forklarer Ulrik Christensen.
I rapporteringen til producenterne vil der også være specifikationer for et tema, som for slagtesvinene eksempelvis kan være om tillæg og fradrag.
- Det er jo meningen med produktionen, at det skal være rart at gå i stalden og sikre sig en fornuftig indtjening. Derfor kan vi godt - især i en EM-fodboldpræget tid - erindre som en form for slogan, at man ikke skal glemme sporten i svineproduktionen, og derfor spille med i Agrogårdens liga, bemærker svinerådgiveren.
- Ethvert ligahold kræver sin træner, og som svinerådgiver er det vigtigt at være godt med på sidelinien og gerne bidrage med, at stadig flere bliver bedre, så der kommer flere målpenge i svineproducenternes kasse.
- Hvis fremtidens notering vil være på det niveau, så bliver der ingen lang fremtid for mange producenter, da 70 procent af de nuværende producenter ligger under den nævnte afregning, og kun de 30 procent klarer sig.
- Det gør det til en oplagt situation for rådgiverne at bistå med at fremme de enkelte producenters indtjening. Blandt andet ved at fokusere på dækningsbidragets omkostningsside, påpeger Ulrik Christensen.
Med salg af 7 kg-grise varierer det for fire landmænd fra 3.110 til 829 kroner i dækningsbidrag pr. årsso.
Når det gælder slagtesvinene fra 30 til 100 kg, nævner Ulrik Christensen, at der for 30 producenter er en variation i dækningsbidraget, som svinger fra 145 kroner til 24 kroner. Er det fra 7 til 100 kg er dækningsbidraget 114 kroner for højeste og 50 kroner for laveste, mens det for 7- 30 kg smågriseproduktionen varierer fra 105 kroner til 20 kroner.
I soholdet med salg af 30 kg-grise svinger diverse omkostninger i kroner pr. årsso fra 241 kroner op til 1271 kroner. Er det salg af 7 kg-grise varierer omkostningerne fra 492 til 1188 kroner pr. årsso.
For slagtesvin fra 30 til 100 kg er variationen fra 2,70 kr. til 31,10 kroner. Ved 7-100 kg varierer omkostningerne fra 7,70 kroner til 22,4 kroner, og for 7-30 kg produktionen spænder diverse omkostninger i alt over et mindre beløb fra 3,50 til 7,40 kroner.
- Variationerne berettiger til at se på omkostningerne, og det er selvsagt den situation, som vi gerne bidrager med for at forbedre svineproduktionens dækningsbidrag, påpeger Ulrik Christensen fra Svineafdelingen hos Agrogården.