Plovens dag ved Hedensted

(Effektivt Landbrug) For de, der praktiserer pløjefri dyrkning, stilles der store krav i perioder med ustadigt vejr. – Det kunne man forvisse sig om ved AgriMark 2004, siger landskonsulent.

Udover at demonstrere hele maskinbranchens palet af såmaskiner og jordbehandlingsredskaber, viste sidste uges AgriMark-arrangement også en af den pløjefri dyrknings sårbarheder.

- Praktiserer man reduceret jordbehandling i form af pløjefri dyrkning, har man altså færre timer til sin rådighed i marken. Selv om vi stort set havde tørvejr, mens der var åbent for publikum, gav begge demonstrationsdagene tirsdag og onsdag i sidste uge en fordel til ploven, hvor den nypløjede jord dannede et fint og bekvemt såbed, siger landskonsulent Jens Johnsen Høy, Dansk Landbrugsrådgivning.

- AgriMark viste også, hvor opmærksom man skal være, hvis man praktiserer reduceret jordbehandling. Kun hvis man har harvet meget overfladisk eller helst slet ikke, er det muligt at trække lidt tørt jord og derved lave et nogenlunde såarbejde. Man skal med andre ord tænke sig rigtigt godt om, hvis man er i en periode med ustadigt vejr.

Fra morgenstunden var jorden under begge AgriMark-dagene klam og fugtig. Og onsdag morgen gav fire millimeter styrtregn den i forvejen lidt klamme jord såmaskinerne til direkte såning en ekstra udfordring til ærlig beskuelse for publikum.

Flere maskinproducenter med udstyr til reduceret jordbehandling tilbyder nu de af pionererne, der har lidt ondt i en gammel eller nyligt etableret »pløjesål« i 20-35 centimeters dybde, en redningsplanke. Blandt andet viste den ellers øverligt arbejdende vingeskærs-entusiast Horsch for første gang i Danmark sit Tiger AS redskab, der løsner jorden ned i 35 centimeters dybde.

Ikke et job for småtraktorer, idet en demonstration hos en kunde på Sjælland forleden satte en 350 hk stor traktor under pres med blot tre meters arbejdsbredde og en hastighed på 7,5 kilometer i timen.

- Men redskabet holdt til det, siger Erik Hansen fra Horsch.

Den våde jord ydede heller ikke den robuste og enkelt opbyggede Euro-Seeder maskine fra He-Va Doublet fuld retfærdighed fra morgenstunden.

Den bugserede luftsåmaskine med skiveskær vistes med de nykonstruerede U-profil bærevalser foran og bag såenheden.

- Vi har blandt andet haft god succes med maskinen i Baltikum, fordi den er så enkel og robust, fortæller Peter Dalgaard fra He-Va Doublet.

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også