Hvis man vil dyrke vin, er Danmark ikke den mest oplagte plet at befinde sig på. Men det er der efterhånden omkring 900 danskere, der ignorerer. En af dem er fynboen Peter Lorenzen, der for nylig blev kåret til »Årets Vinbonde 2003«.

Han satte de første vinstokke i slutningen af 80’erne på et jordstykke ved Gartnerskolen i Søhus i det nordlige Odense, og årets druehøst, der allerede har været i gang i nogle uger, ser ud til at blive et fint grundlag for fremstillingen af danskproduceret vin, der efter sigende bliver bedre og bedre i kvalitet.

- Årets høst tegner fint, som det ser ud i øjeblikket. På grund af tørken bliver høsten ikke overvældende stor, men kvaliteten tegner til at blive bedre end normalt, siger Peter Lorenzen, der dyrker et sted mellem15 og 20 forskellige druesorter, hvoraf de to allerede er høstet.

- Det er tre uger tidligere end normalt. Vi plejer først at komme i gang omkring 1. oktober, men i år kom vi i gang allerede i starten af september, siger den fynske vinavler, der efter høsten regner med at kunne fylde omkring 100 flasker med ædle dråber af forskellig slags.

Her blev ikke færre end 128 vine af forskellig slags bedømt af et dommerpanel sammensat af Dansk Sommelierforening, som er en sammenslutning af professionelle vintjenere, og en af Peter Lorenzens vine – en sød dessertvin – blev tildelt guldmedalje og skuets højeste karakter, 16,3 point ud af 20 mulige.

Men der var stor spredning i kvaliteten blandt de 128 vine, som var til bedømmelse. De 28 kommercielle vine, som de professionelle avlere præsenterede, bestod alle vinskuet, men blandt hobbyavlernes vine var der større spredning i kvaliteten, idet 19 af de tilmeldte vine ikke bestod vinskuet.

- Kvaliteten svingede lige fra vine, som blev betegnet som »et svovlstinkende helvede« og til vine af international klasse, fortæller Peter Lorenzen, der som nævnt selv havde årets bedste vin med på skuet.

- Samtidig scorede min rødvin en bronzemedalje, så jeg var yderst tilfreds med resultatet, siger fynboen, der i 1993 var initiativtager til dannelsen af Foreningen af Danske Vinavlere, som han også blev formand for fra stiftelsesåret og frem til april i år, hvor han på grund af tidnød valgte at træde tilbage og overlade posten til Jens Michael Gundersen fra Hvidovre.

Men den tidligere formand kan se tilbage på en periode med stor fremgang for dansk vinavl.

- I de 10 år, der er gået, er der sket utrolig meget. Fra et medlemstal på 35 har vi udviklet os til en forening med over 900 medlemmer. Det skyldes ikke mindst, at pressen har vist en del interesse for os, fortæller Peter Lorenzen.

Hobbyproducenterne, som udelukkende producerer til eget brug, behøver derimod ikke at lade sig registrere, ligesom de heller ikke bliver kontrolleret.

- Endnu er der ingen kommercielle vinavlere på Fyn, oplyser Peter Lorenzen, som anslår, at de kommercielle vinproducenter i Danmark i år vil producere omkring 12.000-15.000 flasker vin, som fortrinsvis vil blive solgt i specialforretninger og ved stalddørssalg.

- Vi kommer næppe til at se danske vine som pallevare i supermarkederne. Det er der ikke grundlag for. Men der er stor interesse for at smage danske vine. Flere restauranter har vist interesse for at have dansk vin på vinkortet, og det er helt klart et af de markeder, som de kommercielle vinproducenter går efter at komme ind på, siger den fynske vinavler.

Og fremtiden?

- Jo, siger Peter Lorenzen, der vil komme flere kommercielle vinavlere, og der vil komme flere flasker til salg. Det vil sandsynligvis også betyde, at prisen, der i øjeblikket ligger på omkring 200 kroner per flaske, vil blive justeret en smule ned.

- Hvor dansk vinavl ender henne, ved jeg ikke. Men dansk vin vil også fremover være en specialitet, som man skal have lidt ekstra kroner op af lommen for at smage, fastslår den fynske vinpioner.