De store traktorer på Overgaard Gods ved Mariager Fjord kører mellem 1.500 og 2.000 timer om året. Mejetærskerne mellem 300 og 350 timer og de tre gummigeder kan hver komme over 3.000 timer årligt.

Sidstnævnte skyldes dog ikke aktiviteterne i marken så meget som de opgaver, der er forbundet med godsets store kornlagre.

- Vi gør ikke maskinomkostningerne op i detaljer, men som enhver kan se, har vi en høj udnyttelsesgrad på maskinerne, fortæller godsforvalter Stig Andersson.

For at finde løsninger, der kan øge effektiviteten, undersøger godsforvalteren hele tiden nye muligheder for at øge effektiviteten. Fra dette forår er en nyindkøbt 12 meter bred Lemken Solitare skivesåmaskine sat til at klare såningen til erstatning for en seks meter brede Väderstad Rapid maskine, som i ti år har klaret arbejdet.

- To eller tre overkørsler med en tallerkenharve eller en tallerkenharve og stubharvekombination er nødvendige for at få marken tilstrækkelig jævn efter den behandling, vi indleder efter høst, forklarer Stig Andersson.

Efter at frøhøsten er afsluttet, køres hele marken igennem med en såkaldt meliorator. Metoden er udviklet af tyske Hans-Verner Springer, og består af et redskab med to kraftige tænder, der arbejder i 50-60 centimeters dybde.

- Behandlingen betyder, at markens overflade er ganske ujævn, siger godsforvalteren og tilføjer at melioratormetoden har været anvendt på Overgaard siden 1987.

- På den høje jord havde vi altid brandpletter i kornet på grund af udtørring. Det har vi ikke mere, og jeg tror behandlingen kan være garant for mere stabile udbytter.

- De mest klægholdige marker får en behandlingen med melioratoren hvert tredje år, andre lidt sjældnere, forklarer han.

- Vi sprøjter ikke konsekvent med Roundup i markerne. Det er jeg imod. Jeg mener ikke, det er nødvendigt. Jeg bryder mig ikke om så konsekvente sprøjtninger som dengang, da programmeret dyrkning var moderne, pointerer Stig Andersson, og fortsætter:

- Ved hjælp af pletsprøjtning kan vi holde tingene under kontrol, og det er meget sjældent, at vi er nødsaget til at sprøjte en hel mark med Roundup.

Ansvaret for det praktiske sprøjtearbejde på Overgaard Gods er i øvrigt overladt til en enkelt medarbejder, Lars Falk, der til den kommende sæson har fået to nye Amazone trailersprøjter til sin rådighed.

- Vi har fået kørt alle markerne over med EM 38 udstyret og styrer gødskningen ved hjælp af et GPS-system, fortæller Stig Andersson.

Manganmangel er et nærværende problem på Overgaards jorder. Gødningsudbringningen er blandt andet derfor rationaliseret ved hjælp af to gødningsspredere på samme traktor. I fronten hænger en Amazone centrifugalspreder og doserer konsekvent 200 kilo promangangødning, der, udover at tilføre den første dosering af kvælstof, sikrer, at både svovl og mangan er til rådighed for planterne.

- En GPS-styret bugseret Bredal-gødningsspreder doserer kaligødning i forhold til de digitale oplysninger fra jordbundsanalyser, fortæller godsforvalteren.

1 stk. John Deere 8200

3 stk. John Deere 7800

1 stk. New Holland TM 190

1 stk. John Deere 4430

1 stk. John Deere 3040

1 stk. Ford 8730

1 stk. Ford 4610

1 stk. Ford 3000

Rotorharve, Lely 6,0 meter

Stubharve, Lemken Smaragh, 6,0 meter

Tallerkenharve, Gregoire Besson, 5,40 meter

Fræser, Maschio, 1,0 meter

Grubber, HVS, 2 tænder

Strukturator, HVS, 7 tænder

Tromle, Dal-Bo, 12 meter

Skivesåmaskine, Väderstad Rapid, 6 meter

Radsåmaskine, Nordsten CLB, 6 meter

1 stk. Weed-wiper, 12 meter

Tipvogn, Suffolk, 14 ton

Tipvogn, BS Vognen, 14 ton

2 stk. entreprenørvogne, Tim

1 stk. kompostpreder, Bergman

1 stk. gyllevogn, BS Vognen m. nedfælder

Bugseret centrifugalspreder, Bredal K105

Luftspreder, Kongskilde, 24 meter

1 stk. bæltegravemaskine, Volvo

1 stk. teleskoplæsser, Merlo

Brandbil, Scania 50

2 stk. vandingsmaskiner, Bording 110TT

2 stk. MAN »missilbiler« med kornkasse

Frontmonteret skivehøster, Lely

Liftophængt skivehøster, Lely

Brakklipper, Spearhead