En besætningsejer ved Søndersø på Nordfyn lever endnu frem til i eftermiddag i uvisheden om, hvorvidt hans besætning på 90 køer og et tilsvarende antal ungdyr skal slås ned som følge en af en positiv reaktion på BSE (kogalskab).

Det afgøres af resultatet af den ekstra prøve, Danmarks Veterinærinstitut først sent fredag eftermiddag kan frigive.

- Er også denne prøve positiv, må vi straks til at sætte hele proceduren i gang og slå besætningen ned, påpeger han.

Veterinærchefen oplyser, at den nordfynske besætnings praktiserende dyrlæge indberettede sin mistanke allerede fredag den 14. februar. Den efterfølgende mandag blev koen med de mistænkelige symptomer slagtet, og hovedet sendt til undersøgelser hos Danmarks Veterinærinstitut.

- Desværre viste den første prøve, som var færdig den 20. februar, sig at være positiv. Derfor blev mistanken fastholdt og gav anledning til endnu en prøve, som vi altså først kender resultatet af i eftermiddag, understreger veterinærchefen.

- De samme såkaldte hjernesymptomer kan også vise sig at være bylder eller en bakterie, der har slået sig på hjernen hos dyret og dermed være årsag til en mistænkelig adfærd.

Hidtil er kun to af de, indtil i dag fredag, 12 tilfælde af kogalskab i Danmark blevet opdaget, fordi man har set mistænksomme symptomer hos syge dyr. De øvrige tilfælde er alle konstateret via det kontrolprogram, der undersøger materiale fra allerede slagtede dyr.

Herefter indsætter de mere typiske hjernesymptomer som forandret adfærd, idet dyrene bliver nervøse eller stille og nedstemte, overfølsomme og eventuelt angrebslystne.

Senere ses bevægelsesbesvær og lammelser og i den sidste ende død. Al behandling vil være uden virkning.