Da de 400 medarbejderne på den tidligere Case IH-ejede samlefabrik i Doncaster i Midtengland den første dag i januar 2001 kom tilbage efter juleferien, mødte der dem lidt af en overraskelse.

I meterhøje bogstaver stod et nyt navn, McCormick, skrevet hen over fabriksfacaden. Medarbejderne var taget på juleferie uden at kende til planerne om at danne et nyt selskab for fortsat traktorproduktion og kunne med rette spørge om dette var afslutningen på en usikker periode for den kendte og hypermoderne traktorfabrik.

En usikkerhed, som fulgte i kølvandet på fusionen mellem Case IH og New Holland, hvor EU’s konkurrenceregler tvang det nydannede CNH-selskab til at skille sig af med fabriksanlægget, hvor flere populære Case IH traktormodeller tidligere blev produceret.

På blot to år har det nylancerede McCormick traktormærke oplevet en iøjnefaldende vækst og forventer at sælge over 8.000 traktorer i indeværende år.

- Vi vil være alle steder, hvor Case IH var og er, siger Roger Purdy, administrerende direktør for McCormick og selv - som de fleste andre på Doncaster-fabrikken - med en fortid som Case IH medarbejder.

- Ser man på markedsandelen for traktorer fremstillet på Doncaster-fabrikken, har vi ligefrem øget markedsandelen i lande som New Zealand, Japan og Irland.

Det store amerikanske marked synes også at have taget det gamle, og paradoksalt nok, oprindeligt amerikanske, McCormick-mærke til sig uden smålig skelen til, at traktorerne bygges i Europa.

- Der er nu etableret 250 forhandlere i Nordamerika, som samlet aftager

15-20 procent af traktorerne fra Doncaster.

- Vi har kortere vej fra kunde til konstruktører, siger Roger Purdy og tilføjer, at McCormicks fordel skal være, at man lytter mere til kunderne.

En anden del af fleksibiliteten er muligheden for at variere produktionen på fabrikken.

- Her i januar og februar er vi nede på at bygge 30-35 traktorer dagligt, mens der i højsæsonen samles omkring 60 traktorer dagligt. Vi udjævner ikke produktionen og opbygger store lagre. Tværtimod kan vi på væsentligt kortere tid end vore konkurrenter levere traktorer med lige nøjagtig de specifikationer, der ønskes. Det er også en del af filosofien om fleksibilitet, fastslog Roger Purdy ved et pressearrangement på Doncaster-fabrikken i sidste uge.

- Vi har været heldige og har naturligvis glæde af at kunne bygge videre på den ekspertise, fabrikken i forvejen rummede. Erfaringerne fra først Case-IH sammenlægningen og senere fusionen med New Holland har vi lært meget af. Nu er ledelsen tæt på produktionen og stærkt engageret i produktet. Jeg selv er for eksempel ingeniør, og det gælder en række af de øvrige i ledelsen, siger Roger Purdy.

Udover de nuværende 400 ansatte i Doncaster råder selskabet desuden over en medarbejderstab på 744 i Frankrig, hvor transmissionerne bliver fremstillet på fabrikken i Saint Dizier.

(4)20-09-ef

(2)21-09-ef

På en tilfældig opslagstavle inde på McCormicks samlefabrik hænger et interessant billede, der kun viser silhuetten af en ny stortraktorserie. MTX 5 serien kommer angiveligt til tælle tre traktorer på henholdsvis 210, 240 og 260 hk.

Mere er der indtil videre ikke sluppet ud om den nye stortraktorserie, der netop i denne uge vises som en prototype på SIMA landbrugsmessen i Paris. Ej heller detaljer om de nye fuldaffjedrede førerkabiner, som angiveligt også vises for første gang på Sima.

Til gengæld er en anden SIMA-nyhed allerede salgsklar. Det drejer sig om den nye MTX200 traktor, som føjes til de øvrige fem MTX-traktormodeller i serien, der nu tæller størrelser fra 118 til 176 hk.

MTX200 kan også leveres med fuldt uafhængigt forakselaffjedring og et såkaldt speed sequencer transmission. I standardudgaven har modellen 16 fremadgående og 12 bakgear samt powershuttle vendegear.

Hydraulikken har en maksimal løftekraft på godt ni ton og kan levere op til 106 liter pr. minut til eksterne opgaver.

Det sker som en overbygning på de hidtil kendte firecylindrede MC-serie fra 84 til 115 hk. Også denne serie får nu tilføjet et par modeller med henholdsvis 115 og 132 hk. De to sekscylindrede modeller har modelbetegnelserne MC 120 og MC 135, begge med efternavnet Power6.

Alle MC-modellerne kan leveres med en 20 centimeter lavere kabine til landmænd, hvor traktorens højde kan være et problem.