Nyfødte grises hjørnetænder er skarpe og spidse og giver let skader på soens yver og patter. For at beskytte soens yver samt for at sikre en rolig og harmonisk diegivning har man i mange år klippet de nyfødte grises tænder. På den måde har man også forhindret bidskader på de andre grise i kuldet.

At få klippet tænder er imidlertid smerteligt for de små grise. Ved klipning med tandtang opstår der desuden – selv om klipningen foretages korrekt – let vertikale sprækker i tandemaljen, og nerven frilægges. Sprækkerne udgør en stor risiko for infektioner, som ofte først opdages, når grisene er slagtet.

I henhold til et EU-direktiv om beskyttelse af svin bliver tandklipning forbudt fra 1. januar 2003. Alternativet er slibning af hjørnetænderne, hvilket må ske senest på syvendedagen efter grisenes fødsel.

Piglet TG vejer ca. 180 gram og er udstyret med en batteridrevet 40 watt motor, som med 20.000 omdrejninger i minuttet driver en diamantslibestift med beskyttelseshætte. Sliberen er med en spiralledning forbundet med et genopladeligt batteri, som kan bæres i en speciel bæresele – eller ganske enkelt være i en bukselomme.

Kaj Andersen har ca. 300 søer på to gårde og har dermed i løbet af et år 6-7.000 grise, som skal have slebet tænder – i gennemsnit 120-140 grise hver uge.

- Jeg købte en slibemaskine af et andet fabrikat for et par år siden, fortæller Kaj Andersen. Den havde indbyggede batterier, og det betød dels, at den var tung at arbejde med og dels, at batterierne blev slidt op før resten af maskinen.

- Denne her (Piglet PG, red.) er den snildeste tandsliber, jeg endnu har prøvet. Den er meget let at bruge, og den er skånsom overfor grisene. Desuden kan den let slibe 10-15 kuld grise på en opladning, og batteriet kan nemt være i en lomme.

- Tandsliberen er mindst lige så hurtigt som en omhyggelig klipning med en tang. Og skal det gå hurtigere med tangen, er der en stor risiko for, at man klipper forkert – med smerter og skader på grisene som resultat, fastslår Kaj Andersen.