Frederik Guldager Madsen skal lægge strategi for Plumroses store landbrug i det politisk ustabile Venezuela
- Vi skal virkelig
være på tæerne med hensyn til indkøb og opkrævning
af tilgodehavender – pengene skal i kassen hurtigst muligt. Med en inflation på
45 procent på årsplan, kan vi hurtigt miste dækningsbidraget, hvis vi ikke er vågne, påpeger Frederik
Guldager Madsen.
Han står for den strategiske planlægning af Plumroses
aktiviteter i Venezuela, der blandt andet omfatter to store svinefarme og 3.000
stykker kødkvæg.
- Selvom Venezuela for tiden er ét af de mest ustabile lande
rent politisk og økonomisk
i verden, med høje
indeks for kriminalitet og korruption, så forventer vi alligevel at udbygge
vores produktion og bygge endnu en gård indenfor de nærmeste år, fortæller
Frederik Madsen.
En af de største svineproducenter
I Venezuela foretrækker
folket fersk oksekød. Har man ikke råd til det, så
falder valget på kyllingekød.
Der er ikke nogen stor tradition for at spise fersk svinekød, dog er man meget glad for
både forædlede skinker og pølser.
Derfor har danske, ØK-ejede Plumrose igennem 60 år
opbygget en stor forædlingsfabrik
og salgsorganisation i landet med fokus på
forarbejdning og salg af svinekød.
- Og det var for at sikre leverancerne af svin til denne fabrikation,
at vi for få år tilbage selv gik ind i praktisk landbrug og etablerede os som
svineproducenter. I dag er vi en af Venezuelas største svineproducenter med et
meget stærkt brand i markedet. Alle venezuelanere vil for eksempel have
Plumroses juleskinke på julebordet, fortæller Frederik Madsen
- Der er desuden en stigende efterspørgsel efter vores
produkter og i første omgang planlægger vi at starte samarbejde med en
innovativ, brasiliansk landmand, som er ved at bygge nye svinestalde i det østlige
Venezuela.
Pionér med soja
Denne brasilianske landmand har været pionér på flere
områder rundt i Sydamerika. Blandt andet var han én af de første, der begyndte at dyrke
sojabønner på de store områder i det centrale Brasilien.
- Men andre stor-landmænd rystede på hovedet og grinte af
ham, siger Frederik Madsen. Det gør de ikke mere, og nu er der endeløse store
sojamarker i Brasilien.
- Det samme er han nu ved at sætte i gang her i Venezuela,
hvor de lokale landmænd så foreløbig gør det samme: ryster på hovedet og
griner.
Brasilianeren vil bruge egenproduktion af majs og soja til
opfedning af smågrise fra Plumroses farm og slagtesvinene er tænkt til ferskkød-markedet i
regionen.
- Vi vil gerne have udviklet markedet for fersk svinekød.
Hidtil er over 80 procent af alt svinekød i landet omdannet til især skinker og
pølser.
Selvforsynende med svinefoder
En anden målsætning for Plumroses egne farme er at få en
større grad af selvforsyning af eget eller indenlandsk majs til foderbrug.
- Hidtil har vi kunnet købe majs og soja billigt fra USA,
Argentina og Bolivia, fortæller Frederik Madsen. Men netop i disse uger er man
ved at høste den lokale majs, og vi vil prøve at opkøbe hele årets forbrug og
lægge på lager.
Generelt ligger det nordlige Venezuela godt for eksport af
både majs og andre produkter til eksport. Faktisk betydeligt bedre end de
nuværende store eksportører Brasilien og Argentina, hvor produkterne skal
transporteres langt fra de indenlandske landbrugsområder.
Indtil videre er Venezuela dog ikke engang selvforsynende
med landbrugsprodukter, så eksport er et stykke ud i fremtiden.
Dyrlægetjek fra Danmark
I næste uge kommer der i øvrigt en dansk dyrlæge fra
veterinærfirmaet Porcus i Odense ned til de to Plumrose-farme. Så skal alle
procedurer og forhold omkring bio-sikkerhed gennemgås og opdateres.
- Med vores størrelse er vi naturligvis ekstremt
påpasselige med ikke at løbe nogen risici for at få sygdomme i besætningerne,
understreger Frederik Madsen. Det ville være en katastrofe også for vores
produktion på fabriksanlæggene.
Indenfor et par år er det planen at bygge endnu en farm og
i den forbindelse overvejer man dansk genetik fra DanBred International.
- Vi er også på udkig efter danske driftsledere, men
hidtil har begrænsningen været, at de helst skal kunne tale spansk.
Målet er at komme op fra de nuværende 26 grise pr. årsso til
over 30 grise pr. årsso og i det hele taget få danske standarder ind, så vi
bliver internationalt konkurrencedygtige, slutter Frederik Madsen.