Politikere vil ikke have klager over deres beslutninger

Regeringspartierne forsvarer den nye vandplanlægningslov, som begrænser organisationers muligheder for at klage.

Under fredagens førstebehandling af den nye lov om vandplanlægning, som skal danne rammerne for arbejdet med den næste generation af vandplanerne, blev der fra regeringspartierne ikke vist meget forståelse for kritikken af, at det nu ikke længere bliver muligt at klage over processen, hvorpå vandplanerne bliver til.

Det var netop sådan en klage, der er skyld i, at første generation af vandplanerne fortsat ikke er vedtaget, da høringen her skulle gå om.

- Selvfølgelig skal det ikke være sådan, at én lodsejer skal kunne sige nej til, hvad 90 mandater i Folketinget og et politisk flertal har besluttet skal være ambitionen på landsplan, sagde Jens Joel, miljøordfører hos Socialdemokraterne, der var en af dem, der ikke kan se noget problem overhovedet i den begrænsede klageadgang.

Han forklarede, at det jo fortsat er sådan, at den enkelte lodsejer kan klage, hvis vedkommende finder, at der bliver lavet tiltag på hans grund, som går ud over EU's vandrammedirektiv.

Miljøminister Ida Auken (SF) affærdigede også kritikken. Hun forklarede, at den næste generation af vandplanerne bliver et informationsdokument over for befolkningen om, hvad det er, som regeringen har af ambitioner på vandområdet.

De bindende regler og mål skal fremover fastlægges i bekendtgørelser uden for planerne, hvilket ifølge ministeren er helt på linje med, hvordan det ellers foregår på miljøområdet i dag.

- For eksempel kan man jo heller ikke klage over en politisk beslutning om, at vi ikke vil have forurenet vores drikkevand med sprøjtemidler, sagde Ida Auken.

Læs også